Світлана Талан про нову книгу: "Казкові герої Чорник і Білик якось мені наснилися"

Світлана Талан про нову книгу: "Казкові герої Чорник і Білик якось мені наснилися"

Напередодні Дня захисту дітей, який святкують по всьому світу 1 червня, “Сєвєродонецьк онлайн” підготував для читачів особливе інтерв’ю. Наша відома землячка Світлана Талан, романи якої обожнюють тисячі українців, стала авторкою дитячої книжки «Чорник і Білик». Виходить вона у несподіваному співавторстві — з сином пані Світлани. Ми дізналися, що надихнуло письменницю на такий формат, хто став героями книги та запитали, що думає Світлана Талан про дитячу українську літературу в цілому.

 Світлана та Сергій Талан

- “Сєвєродонецьк онлайн” вітає Вас, пані Світлано, із приємною подією: знаємо, що нещодавно вийшла друком книга для найменших читачів. До того ж написана у співавторстві. Що надихнуло на створення саме такого формату?

- Вихід нової книжки для автора – це справжнє свято, й подвійна радість, коли вона для дітей. Ніколи не розуміла, як можна працювати у співавторстві, а тут вийшло у самої. З нетерпінням чекаю виходу книжки «Чорник і Білик» вже у червні!

  

"Чорник і Білик" - книга для дітей від Світлани та Сергія Талан

- Читачі звикли, що Ви – знана майстриня дорослих сюжетів. А тут – книга для дітей. А ще — співавтором став Ваш син – дорослий серйозний чоловік. Можливо, він полюбляє казки?

- Коли син був маленьким, то не засинав без казки, тож часто доводилося на ходу йому щовечора вигадувати нову. Зараз дуже шкодую, що тоді не записувала їх, з часом все забулося. Казкові герої книжки «Чорник і Білик» якось мені наснилися пару років тому. З того часу не йшли з думки, тож розповіла сину про них. Сказала, що ти на двадцять років ближче до дитинства й запропонувала написати казку разом зі мною. У нього добре працює фантазія, тож нам творилося легко. До речі, Сергій мені завжди допомагає із сюжетами романів і для дорослих.

- Не будемо спойлерити, але трішки розкажіть: хто головний герой книги? На який вік вона розрахована?

- Головні герої – це п’ятирічний хлопчик Микитка та його маленькі друзі Чорник і Білик, яких не мають права бачити дорослі. Вони кумедні, веселі та можуть зменшуватися до розміру пальчика хлопчика. У кожному розділі є цікава пригода, у яку потрапляють наші герої. Також є щось пізнавальне з навколишнього світу, у кінці – питання, які можуть поставити дорослі своїм дітям. Книжка чудово ілюстрована талановитою художницею Еллою Гринько, за що я їй безмежно вдячна. Є також розмальовки для дітей. Перша книга розрахована на п’ятирічних дітей, надалі – будемо рости разом з ними.

"Чорник і Білик" - книга для дітей від Світлани та Сергія Талан

- А тепер питання до Вашого співавтора: Сергію, як писалося разом? Відкрийте секрет: чи кожен із вас творив свого героя, чи писалося фрагментарно? Продовжуватиме співпрацю?

- Ми писали разом. Коли мама розповіла про сон, в якому побачила Чорника і Білика, то одразу розповіла мені та запропонувала написати про них книжку. Мені така ідея сподобалася, але написання довелося трохи відкласти, бо змушені були покинути рідне місто. Потрібен був час, щоб адаптуватися на новому місці. Обговорювали кожен епізод, шукали матеріал, який би міг зацікавити дітей, разом вигадували смішні пригоди. Я одразу полюбив маленьких чоловічків, друзів Микитки, тому й самому було цікаво та приємно працювати. Наш спільний проєкт матимеме продовження і вже є маса цікавих ідей.

- Пані Світлано, як Ви оцінюєте сучасну українську дитячу літературу? Чи задовольняють попит книги, що пропонують нам видавництва?

- Я вважаю, що зараз достатньо літератури для дітей. Здебільшого це перекладені твори іноземних авторів українською, але мені хотілося б, щоб було більше творів саме наших письменників. У нас дуже багато талановитих авторів, які пишуть для дітей різного віку. Така література ментально ближче нашим дітям, більш зрозуміла й потрібна.

- Ваші поради батькам, які хочуть, щоб діти долучилися саме до української літератури? Пані Світлано? А що Ви скажете, пан Сергій?

- Світлана Талан: Читайте українське! Виховуйте у дітей любов до свого!
- Сергій Талан: І чекайте на нашу нову книгу – продовження пригод Чорника, Білика та хлопчика Микитки!