Надзвичайники здійснили позапланові перевірки об’єктів, на яких зберігаються небезпечні речовини

Надзвичайники здійснили позапланові перевірки об’єктів, на яких зберігаються небезпечні речовини

Після трагедії в Бейруті, що сталася на початку серпня і призвела до численних людських жертв, спричинених вибухом аміачної селітри, Президент України Володимир Зеленський дав доручення Кабінету міністрів провести оцінку стану поводження в країні з небезпечними матеріалами та вжити заходів щодо запобігання подібних надзвичайних ситуацій.

Чому селітра є небезпечною? Ця речовина – не тільки одне з найважливіших добрив у сільському господарстві, її ще використовують для виготовлення вибухівки. І за останні десятиріччя у світі відомо декілька випадків, коли пожежі, спричинені вибухами селітри, призводили до загибелі великої кількості людей.

В Україні нині діють норми щодо зберігання селітри, в яких, зокрема, зазначено, що ця речовина у випадку нагрівання до 210 градусів через окислювально-відновлювальні процеси може зайнятися. Гарантійний термін зберігання аміачної селітри в Україні на сьогодні складає 6 місяців, а при довготривалому зберіганні вірогідність вибуху зростає. Визначити, чи витримуються дані норми на підприємствах Луганщини – такою була мета перевірок, запланованих Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області.

Впродовж серпня-вересня фахівці ГУ ДСНС України у Луганській області та ГУ Держпраці у Луганській області провели позапланові перевірки об’єктів, розташованих на території області: виробництва №2 Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», виробництва №2 ТОВ НВП «Зоря», ТОВ «Торговий дім «Агрохім», ТОВ «Новоферт». Щодо техногенної та пожежної безпеки ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», на території якого виробляється та зберігається аміачна селітра, то представники підприємства не надали можливості перевірочній комісії провести перевірку вище вказаного об’єкту.

Загалом же, за результатами перевірок, які здійснили представники державного нагляду (контролю), деяких посадових осіб суб’єктів господарювання притягнуто до адміністративної відповідальності, щодо інших приймаються відповідні рішення.