Росія готується закупати в Ірану балістичні ракети для війни в Україні: угоду можуть укласти у жовтні

Росія готується закупати в Ірану балістичні ракети для війни в Україні: угоду можуть укласти у жовтні

Іран і росія можуть укласти угоду про продаж безпілотників і ракет рф після закінчення терміну дії ракетних обмежень ООН 18 жовтня.

Про це повідомляє Американський інститут вивчення війни (JSW) у звіті.

За даними української та ізраїльської розвідок, росію насамперед цікавлять іранські балістичні ракети "Фатех-110" та "Зольфагар", дальність дії яких становить 300 км і більше.

JSW нагадує, що 20 вересня командувач Повітряно-космічними силами КВІР бригадний генерал Амір-Алі Хаджізаде влаштував російському міністру оборони Сергію Шойгу екскурсію іранським арсеналом безпілотників, ракет і протиповітряної оборони.

Шойгу також обговорив з міністром оборони Ірану бригадним генералом Мохаммадом Резою Аштіані закінчення терміну дії передбачених резолюцією 2231 Радбезу ООН санкцій проти Ірану, пов'язаних з ракетами та іншими озброєннями.

"Після 18 жовтня Іран матиме право експортувати ракети та пов'язані з ними технології без міжнародного контролю, що дасть йому можливість задовольнити військові потреби росії", - йдеться в огляді JSW.

Під час візиту Шойгу Хаджізаде продемонстрував крилату ракету Paveh, балістичні ракети Ababil та Fattah, а також іншу військову техніку, зокрема нову пускову установку безпілотника "Шахед-136".

Нагадаємо, у грудні 2022 року американські та британські чиновники попередили, що росія збирається купити ракети у Ірану, щоб вирішити проблему виснаження своїх арсеналів.

Ще у квітні The Wall Street Journal з посиланням на джерела на Близькому Сході та отримані документи писав, що Іран переправляє росії велику кількість артилерійських снарядів та інших боєприпасів через Каспійське море.

Крім того, за даними США, росія та Північна Корея "активно просувають" переговори щодо зброї, яка буде використана у війні в Україні. Південна Корея також зазначає, що КНДР і росія домовляються щодо поставок зброї. У Сеулі вважають, що однією з цілей поїздки лідера Північної Кореї Кім Чен Ина у липні великими збройовими заводами країни могла бути перевірка можливостей КНДР експортувати зброю та боєприпаси, зокрема, до росії.