Швейцарія направить $110 млн на розмінування України: "Це одна з найбільш замінованих країн у світі"

Швейцарія направить $110 млн на розмінування України: "Це одна з найбільш замінованих країн у світі"

Федеральна рада Швейцарії схвалила виділення 100 мільйонів швейцарських франків (майже 110 млн доларів США) для розмінування цивільних і сільськогосподарських територій в Україні та допомоги у відновленні країни.

Про це повідомляє уряд Швейцарії.

Зазначається, що Швейцарія пропонує Україні свій досвід, щоб допомогти впоратися з цією величезною гуманітарною проблемою.

У швейцарському уряді нагадали, що за 18 місяців з початку війни Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі.

"За оцінками, третина української території – площа 174 000 км2, що перевищує Англію, Уельс і Північну Ірландію разом узяті – забруднена мінами та іншими вибухонебезпечними снарядами. Ситуація унеможливлює відновлення сільськогосподарського виробництва в Україні, яку давно називають "житницею Європи", - йдеться у повідомленні.

У ньому також згадують цивільних жителів, які  повертаються на території, відвойовані українською армією, зокрема на півночі (Чернігів, Суми, Харків) і півдні. (Херсон) України.

"Уже кілька місяців трагічні нещасні випадки збільшуються: фермери наступають на протитанкові міни на своїх полях, та інші цивільні особи, включаючи дітей, втрачають життя та кінцівки від вибухонебезпечних боєприпасів або протипіхотних мін, граючись у своїх садах або розчищаючи завали у своїх домівках. Очищення забруднених мінами земель є надзвичайно актуальною справою та передумовою для відновлення країни", - наголошує Швейцарія.

Зазначається, що 100 мільйонів швейцарських франків будуть виділені протягом чотирьох років з 2024 по 2027.

"Відповідно до своєї гуманітарної традиції, Швейцарія має передовий досвід у сфері протимінної діяльності. У Женеві розташований Женевський міжнародний центр гуманітарного розмінування (GICHD), який протягом останнього десятиліття надавав Україні навчання, стратегічну підтримку та технічні консультації для зміцнення спроможності державних установ. Зараз в Україні діє лише невелика кількість організацій з розмінування. Серед них Fondation suisse de déminage (FSD), який активізує свою діяльність на Донбасі, де війна точиться з 2014 року. У Швейцарії також розташована низка виробників машин для розмінування", - наголошують в уряді країни.

Швейцарія вже бере участь у гуманітарній протимінній діяльності в Україні. Загалом на 2022 та 2023 роки було виділено 15,2 мільйона швейцарських франків.

Нагадаємо, 26 вересня стало відомо, що парламент Швейцарії схвалив передачу Німеччині 25 танків Leopard 2 з власних запасів, але за умови, що вони не будуть надалі передані Україні.