Блокування кордону з Польщею: економіка України зазнала збитків на понад 400 млн євро

Блокування кордону з Польщею: економіка України зазнала збитків на понад 400 млн євро

Економіка України вже зазнала збитків на понад 400 млн євро через те, що поляки блокують кордон і не дають проїхати вантажам.

Такі дані під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ озвучив Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників.

Він зазначив, що це оцінка Федерації роботодавців України.

"Ситуація дійсно критична. Я не готовий сказати, як інші галузі страждають, хоча за оцінкою Федерації роботодавців України вже сьогодні понад 400 млн євро наша економіка зазнала. Ми фіксуємо збитки наших перевізників із розрахунку втраченої дохідності – 350 євро за простій, за добу", – зазначив він.

Нагадаємо, страйк польських перевізників на польсько-українських пунктах пропуску розпочався 6 листопада. Поляки блокують проїзд українських вантажівок, не тільки комерційних, а й гуманітарних.

Європейська Бізнес Асоціація повідомляла, що день страйку в середньому вартує одній компанії 1 млн грн. За даними асоціації блокування руху на кордоні польськими перевізниками вже призвело до численних негативних наслідків для бізнесу в Україні та їх контрагентів за кордоном.

Станом на 20 листопада за даними Держприкордонслужби в чергах на трьох напрямках на кордоні у Польщі: це пункти пропуску "Ягодин - Дорогуськ", "Краківець - Корчова" і "Рава-Руська - Гребенне", перебуває близько 2 900 українських вантажівок, які не можуть в'їхати в Україну.

З українського боку також перебувають вантажівки, які не можуть проїхати у Польщу.