Порошенка не випустили за кордон у відрядження: у Раді пояснили, чому скасували дозвіл

Порошенка не випустили за кордон у відрядження: у Раді пояснили, чому скасували дозвіл

П'ятого президента, народного депутата Петра Порошенка (фракція "ЄС") прикордонники не випустили з території України у Польщу у відрядження, розпорядження про яке підписав спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Під час проходження кордону Порошенко дізнався, що розпорядження скасували.

Порошенко наголосив, що розпорядження голови Верховної Ради може бути скасоване або змінене тільки голосуванням парламенту, 226 голосами депутатів.

"Найближчими днями в мене були заплановані міжнародні зустрічі на найвищому рівні з представниками Сенату та Конгресу США й Сейму Польщі. Мали обговорювати надання нам зброї, фінансової підтримки, підтримки економіки та євроінтеграції. Але зараз наша команда вимушена готувати листи з вибаченнями щодо скасування цих зустрічей через безглузді дії влади", - сказав він. 

Порошенко повідомив, що мав зустрітися з керівництвом Сейму, комітету євроінтеграції, комітету міжнародних справ і віз "конкретні пропозиції щодо вирішення проблеми заблокованих на кордоні перевізників, партнерства і підтримки євроінтеграції України, спільного виробництва снарядів для ЗСУ на території Польщі".

"На запрошення Сенату та Конгресу США, я мав бути єдиним представником України на панелі Міжнародного форуму демократичної партії. Була запланована програма міжнародних зустрічей на 9 сторінок, у тому числі на найвищому рівні зі спікером Конгресу США Джонсоном, конгресменами та сенаторами, керівництвом Пентагону та Держдепу, представниками комітету розвідки конгрес США, радниками з нацбезпеки, віцепрезидентом Єврокомісії, лідером Консервативної партії Великобританії, колишнім прем’єром Канади. Я їхав туди вибивати для України так необхідну допомогу", - заявив Порошенко.

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону зізнався, що саме він скасував міжнародне відрядження Порошенка.

Корнієнко сказав, що це сталося після отримання листа з грифом "Для службового користування" (ДСК).

"Він вказував як основну підставу – участь у непарламентському заході, партійному форумі Міжнародного демократичного союзу, спільноти, в яку, напевно, входить "Європейська солідарність". Він писав, що паралельно з цим будуть якісь ще зустрічі високого рівня. За нашими внутрішніми принципами участь у партійних заходах допускається, але коли надійшов лист ДСК, який я не можу коментувати, ми вимушені були скасувати це відрядження", - сказав Корнієнко.

Нагадаємо, 27 травня Порошенка не випустили за кордон на сесію Парламентської асамблеї НАТО. Цього дня йому вдалося отримати нові дозвільні документи, але прикордонники його все одно не пропустили.