Туск вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні

Туск вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні.

Новий прем'єр Польщі Дональд Туск вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні.

Про це він сказав представляючи міністрів свого уряду, повідомляє Onet Wiadomosci.

Туск підкреслив, що "напад на Україну – це напад на нас усіх".

"Ми вимагатимемо повної мобілізації Заходу для допомоги Україні. Я більше не можу слухати політиків, які говорять про втому від ситуації в Україні. Президенту Зеленському вони кажуть, що втомилися від ситуації", - сказав він. 

Туск зазначив, що допомога Польщі Україні має вирішальне значення, "але водночас ми повинні залишатися наполегливими, коли йдеться про інтереси, зокрема, польських фермерів".

"Ми будемо дбати про польські інтереси з кожним сусідом Польщі. Але ми повинні пам’ятати, що таке війна. Що українці борються за щось надзвичайно важливе, що їх боротьба почалася з Майдану, що вони борються за те, щоб приєднатися до західного світового співтовариства. Вони хочуть, щоб Україна була демократичною і законослухняною, як країни Заходу. І вони зараз за це борються", - додав Туск

Він зазначив, що "політики, які нападають на основи демократії, є антиукраїнцями". 

"Тільки єдиний Захід може допомогти Україні перемогти у боротьбі за демократичні цінності. За кілька десятків годин я їду до Брюсселя, сподіваючись, що ми переконаємо наших союзників захистити демократичні цінності та Україну від російської агресії", - повідомив Туск.

Нагадаємо, останні пів року відносини між Польщею і Україною були напруженими, вони загострилися під час виборчого періоду у Польщі, через протести фермерів щодо українського зерна.

А також через заяву президента України Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН, у якій він опосередковано звинуватив Польщу у "влаштовуванні політичного театру" і у тому, що вона "допомагає підготувати сцену для московського актора".

У листопаді розпочалися масові протести польських перевізників на кордоні, які заблокували рух українських товарів.