Зеленський підписав указ про населені українцями території рф і анонсував множинне громадянство

Зеленський підписав указ про населені українцями території рф і анонсував множинне громадянство

Президент Володимир Зеленський, вітаючи Україну з Днем Соборності, підписав указ про історично населені українцями території і анонсував законопроєкт про множинне громадянство.

Про це йдеться у його відеозверненні.

"Сьогодні ми маємо робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ "Про історично населені українцями території російської федерації", - сказав він.

В указі йдеться, що "росія впродовж століть систематично вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, у тому числі на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей".

Зеленський доручив Кабміну розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців в російській федерації, у тому числі на історично населених ними землях.

Також Зеленський анонсував, що внесе до Верховної Ради законопроект щодо запровадження в Україні інституту множинного громадянства.

"Сьогодні я вношу у Верховну Раду України ключовий законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства", – повідомив Зеленський.

Він додав, що законопроект передбачає, що всі етнічні українці і їхні нащадки з різних країн світу зможуть отримати  громадянство України. Але отримати українське громадянство не зможуть росіяни.

Нагадаємо, у Конституції України зазначений принцип "єдиного громадянства", подвійне громадянство заборонене.

Ще у 2021 році У Верховній Раді зареєстрували зміни до кількох законів щодо іноземного громадянства, яким пропонується легалізувати подвійне громадянство в Україні.

У 2020 році Зеленський підтримував ідею подвійного громадянства і навіть подав у Раду відповідний законопроєкт і ввів у дію рішення РНБО, яке має наблизити ухвалення закону про подвійне громадянство.