Коли Рада може ухвалити закон про мобілізацію: нардеп описав графік розгляду

Коли Рада може ухвалити закон про мобілізацію: нардеп описав графік

Законопроєкт Кабінету міністрів про мобілізацію №10449 може бути винесений на голосування у Верховну раду в другому читанні не раніше 22 лютого.

Про це повідомив народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк, який розписав графік, як буде рухатись законопроект.

За його словами, після того, як проєкт закону зареєстрували 30 січня, наступний етап це включення в порядок денний сесії парламенту.

"Далі важливий етап: скорочення строків подання альтернативних законопроектів з 14 днів до семи. Це потребує окремого голосування (226+ голосів). Воно може відбутися не раніше 6 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення, то законопроект має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 6-9 лютого", - зазначив Железняк.

Після цього має відбутися засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію законопроєкту, або якусь з альтернативних. Якщо Комітет підтримає урядовий проєкт закону, то далі буде винесення законопроекту на голосування у перше читання.

"Це скоріш за все не раніше 7 лютого. Якщо законопроект депутати підтримають 226+ голосами у першому читанні, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7-м днів на подачу правок. Якщо не мине 14 днів на подачу правок. Потім знов Комітет має розглянути всі правки. Очевидно їх буде багато. І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання", - зазначив Железняк.

Він додав, що термін, коли винесуть законопроект на друге читання буде залежати від Комітету, але очевидно що не раніше 22 лютого.

"Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на декілька днів", - зазначив Железняк.

Він нагадав, що під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися, але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування у другому читанні.

"Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування, щоб дати можливість спікеру підписати закон і відправити Президенту. Потім Президент має підписати закон", - підсумував Железняк.  

Нагадаємо, Кабмін відправив у Верховну Раду новий варіант законопроєкту про мобілізацію. Документ передбачає створення електронного кабінету призовника, куди надходитимуть повістки, обмеження для ухилянтів, які ухвалюватиме суд, мобілізацію з 25 років, засуджені також можуть бути мобілізовані. Крім того, законопроєкт передбачає нові правила для військовозобов'язаних за кордоном, демобілізацію пропонують робити за 36 місяців.