У рф повідомили про смерть опозиційного політика Навального у колонії

В рф повідомили про смерть опозиційного політика Навального у колонії

Федеральна служба виконання покарань стверджує, що російський опозиційний політик Олексій Навальний помер 16 лютого у виправній колонії №3 Ямало-Ненецького автономного округу рф, де він перебував.

Про це йдеться на офіційному сайті служби.

"Шістнадцятого лютого року у виправній колонії №3 засуджений Навальний А.А. після прогулянки відчув себе погано, практично одразу втративши свідомість. Негайно прибули медичні працівники установи, було викликано бригаду швидкої медичної допомоги. Реанімаційні заходи позитивних результатів не дали. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого. Причини смерті встановлюються", - йдеться у повідомленні.

Команда Навального заявила, що не має достовірної інформації.

"ФСВП по Ямало-Ненецькому округу поширює новину про смерть Олексія Навального в ІЧ-3. Жодних підтверджень цього у нас поки що немає. Адвокат Олексія зараз вилітає до Харпу. Як тільки у нас буде якась інформація, ми її повідомимо", - йдеться у заяві.

"Медуза" пише, що ще вчора, 15 лютого, Навальний виходив на відеозв'язок з Ковровським судом.

"Олексій бадьорий, здоровий і веселий", — зробили висновок журналісти.

Що відомо про Навального

Йому було 47 років. Батько Навального українець родом з села Залісся на Київщині.

Навальний послідовно виступав проти диктаторської політики володимира путіна і партії "Єдина росія", був неодноразово заарештований і засуджений за адміністративним кодексом, а також отруєний. Після важкого отруєння у 2020 році перебував на лікуванні у Німеччині, але у 2021 році  повернувся у росію, де був арештований і засуджений.

22 березня 2022 року Лефортівський районний суд Москви засудив Навального до дев'яти років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченнями в шахрайстві в особливо великому розмірі та неповазі до суду.

4 серпня 2023 року Московський міський суд засудив Навального ще до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму за звинуваченнями у створенні екстремістської спільноти, фінансуванні екстремістської діяльності та закликах до екстремізму в інтернеті.

Навальний відомий своїми неоднозначними заявами про Крим, який "не бутерброд, щоб його повертати туди-сюди", його звинувачували в імперських поглядах. Але в цілому, він засуджував і анексію півострова, і війну на Донбасі, яку розв'язала рф у 2014 році, і повномасштабне вторгнення рф в Україну у 2022 році.