Рада зробила перший крок до декриміналізації крадіжок на суму до 4552 грн

Рада зробила перший крок до декриміналізації крадіжок на суму до 4552 грн

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за проєкт закону №11068, у якому є норма декриміналізації крадіжок на суму до 4552 грн.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос"), законопроєкт підтримали 265 депутатів.

Зараз вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років. А з 1 січня 2024 року викрадення чужого майна є кримінально караним діянням, якщо його вартість становить понад 302 гривень 80 копійок.

У пояснювальній записці до проєкту закону наводять приклади судових справ і вироків стосовно громадян, які вкрали у магазині плашку алкоголю, підгузки, або шоколад.

"Судова практика застосування норм щодо притягнення до кримінальної відповідальності за крадіжку в умовах воєнного стану на території України засвідчує, що покарання за вчинення крадіжки є не співмірним. Покарання повинно відповідати ступеню суспільної небезпеки злочину, обставинам його вчинення та враховувати особу винного, тобто бути справедливим", - йдеться у документі.

Документ пропонує штрафувати за дрібні крадіжки і зробити їх адміністративним правопорушенням. Штрафи пропонується розподілити таким чином: до 5 тис. 100 грн за дрібну крадіжку і до 8 тис. 500 грн за повторну крадіжку протягом року.