Рамшнайн-23: яку допомогу отримає Україна і чи передадуть США додаткову батарею Patriot

Рамшнайн-23: які підсумки зустрічі для України і перелік допомоги

У штаб-квартирі НАТО (Брюссель, Бельгія) ввечері 13 червня відбулося 23 засідання Контактної групи з питань оборони України за участю представників понад 50 країн світу, до яких вперше долучилася Аргентина.

Укрінформ публікує, яку допомогу отримає Україна:

  • США - новий пакет допомоги на суму $100 млн.
  • Італія - додаткова система ППО SAMP/T.
  • Естонія - новий пакет з ЗРК Mistral.
  • Німеччина - поставка 3-ї системи ППО Patriot, установок IRIS-T, Gepard, ракет та боєприпасів.
  • Норвегія - боєприпаси на суму близько 42 млн євро.
  • Литва - 14 бронетранспортерів М113.
  • Канада - понад 2000 ракет Rocket Vehicle 7s, 29 дистанційних систем озброєння Nanuk, безпілотники. 

Напередодні “Рамштайну” у ЗМІ просочилася новина, що США найближчими днями передадуть Україні дислоковану в Польщі ЗРК Patriot, яка буде розгорнута на лінії фронту. Натомість у Польщі буде розгорнуто іншу систему ППО з іншого регіону. Втім, під час брифінгу глава Пентагону Ллойд Остін сказав, що змін не буде.

“Я бачив повідомлення преси. Що хочу сказати: не буде змін у нашому покритті Patriot у Польщі. Я знаю, що про це повідомляють, але немає змін щодо Польщі. Щоби дати Україні те, що потрібно, ми працюємо з іншими, для того, щоби надати Україні ті спроможності, яких вона потребує”, - наголосив він.

Він зазначив, що ППО для України є його пріоритетом уже протягом місяців. А також зауважив, що американська влада наголошує на необхідності надання додаткових систем, і це не лише Patriot, це — NASAMS та інші можливості.

"Щодо Patriot. Ви знаєте, що ППО - це пріоритет. Ми щоразу наголошуємо, що треба надавати Україні додаткові системи Patriot. Але не тільки це, ми багато часу приділяємо тому, щоб закликати інші країни передавати не тільки Patriot, але й інші системи ППО Україні", - додав Остін.

Водночас він повідомив про підготовку нового пакету допомоги на суму $100 млн.

“У цей пакет увійдуть артилерійські боєприпаси та ракети до систем ППО”, - додав глава Пентагону.

Італія заявила про готовність передати Україні додаткову систему ППО SAMP/T. Також уряд країни виділить новий пакет на 140 млн євро для заходів щодо інфраструктури, залізниці, охорони здоров'я, агропродовольчого сектору, гуманітарного сектору, та із розмінування.

Естонія оголосила про передачу нового пакету підтримки, до складу якого увійдуть пускові установки зенітно-ракетного комплексу малої дальності Mistral та ракети до них. Цей тип ЗРК французького виробництва призначений для ураження гелікоптерів та літаків у радіусі до 6 кілометрів. Точна кількість "Містралів" для України не розголошується.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав союзників до збільшення спроможностей української ППО, та анонсував передачу найближчим часом важливого пакету озброєнь.

"Найзагальніша потреба української армії зараз – це боєприпаси, зброя, особливо системи ППО. Тому протягом найближчих тижнів та місяців ми поставимо в Україну третю систему ППО Patriot, установки IRIS-T, Gepard, ракети та боєприпаси", – повідомив Шольц.

А міністр оборони ФРН Борис Пісторіус оголосив, що Німеччина спільно із союзниками з Данії, Нідерландів та Норвегії надасть Україні 100 ракет для систем протиповітряної оборони Patriot. Понад 30 ракет-перехоплювачів вже передано, а наступну партію Україна отримає найближчими тижнями.

Своєю чергою міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила про прибуття винищувачів F-16 в Україну цього літа, після чого, підкреслила вона, доставка бойових літаків стане "на потік". Перші F-16 прибудуть із Данії, а потім із Нідерландів. І головне — наголосила, що те, як використовувати F-16, вирішуватимуть виключно українські військові.