Естонія каже, що не депортує українців 18-60 років для мобілізації в ЗСУ

Естонія каже, що не депортує українців 18-60 років для мобілізації в ЗСУ

Міністерство внутрішніх справ Естонії не має плану примусової репатріації на територію України громадян України, які законно проживають в Естонії, і тікали через війну. Це стосується і чоловіків призовного віку, які можуть бути мобілізовані на батьківщині.

Про це повідомила радниця відділу політики громадянства та міграції МВС Аннелі Вікс, пише ERR.

"Мобілізація — це питання, що стосується держави та її громадян. У Міністерства внутрішніх справ немає плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії і втекли через війну, зокрема громадян України, які належать до цільової групи можливої української мобілізації", — сказала вона.

Станом на 26 квітня посвідку на проживання в Естонії на підставі тимчасового захисту мали 6500 українських чоловіків віком 18−60 років.

Вікс заявила, що якщо громадяни України мобілізаційного віку більше не зможуть обміняти свої прострочені паспорти на нові в посольстві України, вони втратять можливість подорожувати.

Однак, за її словами, відсутність чинного проїзного документа не обмежує можливості подачі заяви на отримання або продовження посвідки на тимчасове проживання у тому числі на підставі тимчасового захисту.

Нагадаємо, головний радник президента Литви Гітанаса Науседи з питань нацбезпеки Кястутіс Будрис каже, що Литва була б готова допомогти Україні повернути в країну чоловіків мобілізаційного віку, якби Київ побачив у цьому потребу. Науседа говорив про це з президентом України Володимиром Зеленським під час останньої зустрічі у Вільнюсі.

 

"Чинний порядок також допускає ідентифікацію або підтвердження особи на підставі інших доказів. Однак іноземець не може звернутися за візою за відсутності дійсного проїзного документа", — сказала Вікс.