Литва не проти повернути Україні чоловіків для мобілізації: Науседа говорив про це із Зеленським

Литва не проти повернути Україні чоловіків для мобілізації: Науседа говорив про це із Зеленським

Головний радник президента Литви Гітанаса Науседи з питань нацбезпеки Кястутіс Будрис каже, що Литва була б готова допомогти Україні повернути в країну чоловіків мобілізаційного віку, якби Київ побачив у цьому потребу.

Проте, за його словами, для забезпечення ефективності таких політичних рішень варто було б подумати про рішення на регіональному рівні, повідомляє радіо LRT.

"Тою мірою і так, як Україна вважатиме за потрібне, ми, звичайно, будемо з ними розмовляти і допомагати це реалізувати. Тут навіть немає жодних розмов – як і в інших потребах, які потрібні Україні", – сказав Будрис зазначивши, що Науседа також обговорював це питання з президентом України Володимиром Зеленським під час останньої зустрічі у Вільнюсі.

"Треба дотримуватися кількох принципів – що це потрібно і що це ефективно виконувати. Ми не будемо самі піднімати цей прапор чи робити з нього політичну позицію, але це ефективне рішення означає, що воно все одно має бути принаймні регіональним рішенням між державами. І не тому, що нам потрібно політично триматися з кимось або нам поодинці незручно, боязко, але щоб це було ефективно", – підкреслив Будрис.

Пояснюючи важливість регіонального рішення, він зазначив, що це забезпечить ефективність мобілізаційних процесів.

"Якщо ми запровадимо жорсткіші умови проживання та роботи в Литві для громадян України, які ухиляються від зобов'язань в Україні, і якщо (вони) зможуть переїхати до сусідньої країни, а там такого режиму не буде - наскільки це буде ефективно?" Це буде більше імітація", – пояснив він.

Тоді на запитання, як на практиці може виглядати повернення українських чоловіків на батьківщину, Будрис зазначив, що можливі різні шляхи.

"Зрештою, ми цього не зробили, тому не можемо заздалегідь сказати, що у нас є фантастичне рішення, як це могло б працювати", — підсумував він.

Нагадаємо, Польща продовжить захист для українських біженців, у тому числі і чоловіків, який поки діє лише до 30 червня. Ті, хто не матимуть паспортів будуть підлягати тимчасовому захисту. Польща буде охороняти права українців і нікому не передасть їх приватних даних, в тому числі Україні.

Напередодні міністр МЗС Дмитро Кулеба підтвердив, що консульства України припиняють надання послуг чоловікам від 18 до 60 років. Зокрема, закордонні паспорти можна буде отримати тільки на території України. Кулеба назвав це "справедливим ставленням".