Гайдай рассказал о планах на 2021 год

Гайдай рассказал о планах на 2021 год

СЕРГІЙ ГАЙДАЙ: «ТРОЛЕЙБУСНЕ СПОЛУЧЕННЯ МІЖ СЄВЄРОДОНЕЦЬКОМ ТА ЛИСИЧАНСЬКОМ – НЕ ФАНТАСТИКА»

17 сiчня вперше цього року голова Луганської облдержадмiнiстрацiї Сергiй Гайдай провiв прямий ефiр, та традицiйно вiдповiв на питання, якi залишали йому в коментарях жителi областi. Але на початку коротко пiдбив пiдсумки року, що минув, та розповiв про найближчi плани на майбутнє

Отже, на думку керiвника ЛОДА, якби не пандемiя коронавiрусу та двi масштабнi пожежi, 2020 рiк для Луганщини можна було б вважати «досить непоганим».

«Не дивлячись на те, що внаслiдок агресiї РФ у нас третина територiї окупована й основна промисловiсть залишилась на окупованiй територiї, все одно нам вдалося достатньо багато зробити. За результатами монiторингової мiсiї, яка була в областi, за якістю виконання об’єктiв ми однi з кращих в Українi», – пiдкреслив Сергiй Гайдай.

Мова в першу чергу йде, звiсно, про обєкти «Великого будiвництва». Нагадаємо, минулорiч, згiдно з планом президентської програми, на Луганщинi залучили понад 160 млн грн на ремонт 7 шкiл, 4 дитсадкiв i 4 спортивних об’єктiв, а також вiдремонтували 255 км дорiг (що бiльше, нiж за всi роки вiйни).

На яких об’єктах вестиметься «Велике будiвництво» цьогорiч, Сергiй Гайдай поки що не повiдомив, але зазначив, що наприкiнцi мiсяця у Києвi вiн буде презентувати i «захищати» важливi для Луганщини проєкти. Джерелом фiнансування бiльшостi з них буде Державний фонд регiонального розвитку (ДФРР). Подробицi очiльник областi обiцяв повiдомити згодом.

Поки ж вiдомо, що обласна конкурсна комiсiя вiдiбрала для оцiнки Мiнрегiоном 21 проєктну заявку для фiнансування з ДФРР на загальну суму 221,5 млн грн. З них 4 проєкти у сферах охорони здоров'я, житлового будiвництва та туризму, 15 проєктiв з проведення будiвельних робiт в загальноосвiтнiх закладах, дитячих садочках та об'єктах спортивної iнфраструктури, якi пропонуються до реалiзацiї в межах «Великого будiвництва»; та перехiдний проєкт з 2020 року «Будiвництво залу спортивної гiмнастики КУ ЛОФЦ «Олiмп» та об’єкт культури.

Крiм того, у лютому керiвник облдержадмiнiстрацiї пообiцяв розповiсти про перспективи будiвництва обласної лiкарнi та тролейбусного сполучення мiж Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

«Є у нас для когось, може, фантастичнi плани щодо створення єдиного тролейбусного сполучення мiж Сєвєродонецьком, Лисичанськом i, можливо, Рубiжним, про яке багато говорилось ранiше. Але для нас це не фантастика, а реальнi плани. Тому що зараз ми вже прораховуємо таку можливiсть. Пiсля цього зможу вже сказати, на скiльки розрахований цей проєкт i коли ми зможемо його розпочати. Є просто певнi сподiвання, що нас почують, пiдуть назустрiч», – заiнтригував Сергiй Гайдай.

Татьяна Решетняк:

«Когда будет ремонт дороги Старобельск на Евсуг? Обещаете, а ремонта нету, невозможно уже проехать»

Сергiй Гайдай:

«Всi обiцянки, якi я давав, вони все ж таки виконанi. Дорога на Євсуг проговорювалась, i ми не наполягали на тому, що вона буде зроблена у 2020 роцi. Ми зробимо її цього року. Як тiльки погоднi умови дозволять, то ви побачите ремонтнi роботи.

Знаєте, iнколи треба приймати управлiнськi рiшення. По дорогам нашим обласним ми показали виконання майже 96%. Тi 4%, яких не вистачило нам для 100%, прив’язанi до ремонту Пролетарського мосту. Але це було моє рiшення – розпочинати цей ремонт саме весною 2021 року, а не наприкiнцi 2020-го. Проєкт є, експертиза є, є компанiя, яка виграла тендер. Але взимку розпочинати ремонтнi роботи i залишити для проїзду лише половину мосту – менi здається, це була б все ж таки проблема для людей, якi кожного дня ним пересуваються».

Andriy Grudkin:

«Чи є iнформацiя, коли Президент призначить керiвникiв ВЦА ОТГ?»

Сергiй Гайдай:

«Тiльки тиждень тому був пiдписаний вiдповiдний закон. Ми одразу дали подання на Президента. Сподiваюсь, вже в найближчий час прийде вiдповiдь, i я представлю вам керiвникiв ВЦА».

Мається на увазi Закон України № 3913 «Про внесення змiн до деяких законiв України щодо утворення вiйськово-цивiльних адмiнiстрацiй», який Володимир Зеленський пiдписав 12 сiчня. 25 жовтня 2020 року на Луганщинi не пройшли мiсцевi вибори у 8 ОТГ, що розташованi уздовж лiнiї розмежування. Наразi у бiльшостi з них дiють мiсцевi ради, обранi на минулих виборах. Зазначений Закон дозволяє утворювати вiйськово-цивiльнi адмiнiстрацiї в таких об’єднаних територiальних громадах та регулює низку iнших юридичних питань (ред.).

Maksym Bondariev:

«На якому етапi судовi позови, якi стосуються реконструкцiї житла для переселенцiв у Рубiжному?».

Сергiй Гайдай:

«Ми нiчого не планували, поки йшли суди. Суди виграли. Зараз проведемо тендер, поки зима. I вже весною, я сподiваюся, ми зможемо добудувати тi будинки. ОДА ще повинна отримати певну компенсацiю. Але, незважаючи на тi грошi, якi нам повиннi компенсувати, ми розпочнемо процедури, щоб доробити цi будинки».

Елена Ляхова:

«Сергiю Володимировичу, коли плануєте вiдремонтувати дорогу до обласної дитячої лiкарнi? Дякую»

Сергiй Гадай:

«Ця дорога комунальна, отже, її потрiбно робити за кошти мiсцевого бюджету. Але ми розумiємо, що цей проєкт важкий та дороговартiсний. Тому обов’язково допоможемо розробити проєкт i подивимося, чим ще зможемо допомогти Лисичанськiй ВЦА. Можливо, зробимо якийсь поточний ремонт, а вже капiтальний – наступного року, тому що, чесно кажучи, сума не дуже втiшна.

Зазвичай бюджет обласного дорожнього фонду дорiвнює сумi минулого року + 10-15% додатково. Цього року поки що все трошки iнакше. Якщо у 2020 роцi у нас була сума 660 мiльйонiв, то в цьому роцi нам довели суму на 140 мiльйонiв менше. Але я сподiваюсь, що ми все ж таки змiнимо цю ситуацiю. Я буду спiлкуватися з цього приводу в Києвi. I потiм, коли вже буду чiтко розумiти, чи будуть додатковi грошi, то ми заплануємо додатковi роботи».

Ольга Рябоконь:

«Сергiю Володимировичу! Чи забезпечуються житлом лiкарi обласної лiкарнi? Син влiтку пiсля iнтернатури повернеться на роботу лiкаря-нейрохiрурга. Звiсно, заробiтна плата буде на рiвнi мiнiмальної. При цьому знiмати житло».

Сергiй Гайдай:

«Я буду дуже принципово захищати проєкти добудови i будiвництва житлових будинкiв, в яких ми передбачаємо житло саме для фахiвцiв рiзних галузей. Луганська область – це не та територiя, поки що, куди їдуть фахiвцi iз задоволенням для постiйного проживання та роботи. Тому ми цiнуємо кожного нашого фахiвця, чуємо їхньої, i плануємо зробити умови їх працi та проживання комфортнiшими.

Зараз ми застрахували, до прикладу, 2403 медпрацiвника, якi мають контакти з хворими на ковiд. Сподiваюсь також, що почнемо будувати обласну лiкарню».

Marina Klimenko:

«А что по поводу мусороперерабатывающих заводов?»

Сергiй Гайдай:

«Це дуже важке питання. Тому що у цiй галузi «вмикається» економiка. Жодна європейська компанiя не хоче приїжджати, поки в нас немає певного обсягу смiття i певної цiни за переробку кожної тонни того смiття. Тож поки з питанням будiвництва смiттєпереробного заводу важко, але я говорив в одному iз своїх вiдеозвернень, що область видiлила певнi кошти на розробку полiгону в Попаснянському районi, тож є певне бачення, i я сподiваюсь, що ми будемо рухатись у цьому напрямку».

Ириша Трофименко:

«А як з притулком для собак? Було б добре його мати».

Сергiй Гайдай:

«Як людина, яка має так само домашню тварину i любить тварин, я розумiю, що це проблема. Я цим питанням теж переймаюсь. Зараз ми поки що прораховуємо, скiльки буде коштувати будiвництво притулку та його утримання».