Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр відтепер працюватиме у Сумах

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр відтепер працюватиме у Сумах

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр представить свої вистави на сцені Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім. Щепкіна.

Про це повідомляє «Суспільне Суми».

Актор Луганського театру Денис Пономаренко приїхав до Сум на початку липня. Приїхав з Дніпра, куди театр евакуювали 24 лютого. Тоді виїхали не всі, говорить Денис, дехто не вірив до останнього, що буде війна.

"Нас розкидало по Україні кого куди. Хтось навіть до Ужгорода доїхав. Більша наша частина залишилася у Дрогобичі, бо там є наш театр-побратим, Дрогобицький. Вони сказали: "Їдьте до нас. Ми вас тут приймемо, знайдемо вам де пожити." Ми вирішили так далеко не заїжджати, бо треба було якийсь передих зробити, і ми зупинилися у Дніпрі", — каже він.

Денис Пономаренко

Денис розповів, що у Дніпрі зустрілися з частиною колективу і продовжили працювати: зіграли спектакль, влаштовували концерт для військових. До кочового життя луганчанам не звикати, останні 8 років театр працював у Сєвєродонецьку, розповів колишній директор Луганського обласного театру, а нині — директор Сумського театру ім. Щепкіна Сергій Дорофєєв.

"Акторам луганського театру не звикати жити в умовах гуртожитку, тому що так було і в 2015 році, і в 2014 році, коли театр лише перемістився з Луганська до Сєвєродонецька, коли він там певний час поневірявся по різних будівлях, і колишнього дитячого садочка, і зруйнованого міського театру драматичного, тому акторам не звикати жити разом в одних гримерках, так само буде відбуватись і тут, поки ми знайдемо можливість розміщення акторів", — зазначив він.

Будівлю сєвєродонецького міського театру, яку надали луганчанам для роботи, зруйнували російські війська. Зараз на її місці — руїни.

театр руїни

"Було відео з військовим Російської Федерації, танкістом, який сказав, що йому казали, що там сидять в засідці якісь військові, і вони не хочуть заходити через головний вхід, бо бояться, що їх там "покладуть". І вони попросили його зробити прохід. І він сказав, що випустив 11 снарядів", — розповідає Денис Пономаренко.

Тепер представники Луганського академічного театру облаштовуються у Сумах. У репертуарі театру Щепкіна незабаром будуть вистави як сумської, так і луганської трупи, а також спільні проєкти.

"Зараз починають потроху з'їжджатися актори луганського театру, вони доєднуватимуться до спільної роботи, тому що зараз сумський театр планує відновити свою роботу, ми плануємо відновити її в серпні. Це буде міжсезоння, тобто це ще не відкриття нового сезону, але вже і не попередній сезон. Скільки буде вистав від луганського театру, це залежатиме від складу акторів, які їдуть, які доїдуть, які визначаться зі своїм переміщенням саме до Сум", — зазначає керівник театру Сергій Дорофєєв.

За 8 років роботи у театрі Денис Пономаренко зіграв багато ролей, серед них — Голохвастов у виставі "За двома зайцями", Ромео у спектаклі "Ромео і Джульєтта". Денис сподівається, що у Сумах теж буде можливість реалізувати творчий потенціал, вже є плани на найближчий час.

"Я думаю, що це буде вистава "Хто я?", бо якраз є оцей склад, а далі вже, я думаю, ми будемо працювати над тим, щоб нарощувати репертуар, почекаємо наших колег, подивимось, скільки приїде, бо точно відомо, що ще двоє "на валізах". Тому ми їх дочекаємося і вже будемо дивитись. Бо можна буде відновити ще одну виставу. Будуть невеличкі концерти для військових, але де вони будуть проходити і за яких умов — це нам не кажуть", — говорить Денис Пономаренко.

На сьогодні у Суми вже приїхало більше ніж 10 акторів, дехто ще в дорозі, трохи згодом очікують представників адміністрації та технічного персоналу. Але чи стане саме це місце постійним для луганської трупи, не знає ніхто.

"Багато з наших акторів роздумують і досі, тому що це дуже близько до території Росії, і вони почувають себе безпечніше десь у центральній Україні або на західній. Я ще точно не знаю, мені до цього звикати чи ні. Місто подобається, але є таке дивне відчуття, що наче ти зраджуєш своєму місту", — розповів Денис Пономаренко.

Наразі в театрі імені Щепкіна тривають репетиції нових спектаклів. Незабаром до репертуарного плану додадуться вистави від луганчан. Тож 90-й, ювілейний, театральний сезон на сумській сцені обіцяє сюрпризи для театралів.

Як повідомлялося, директор-художній керівник Луганського обласного українського музично-драматичного театру Сергій Дорофеєв очолив Сумський національний академічний театр ім. М. С. Щепкіна.

Нагадаємо, в інтерв’ю «Сєвєродонецьк онлайн» Сергій Дорофеєв казав, що Луганський театр планує відновлювати роботу в іншому місті.

Фото "Суспільне Суми"