Як пройшов перший офлайн прийом Пенсійного фонду Луганщини в Дніпрі. Репортаж "Сєвєродонецьк онлайн"

Пенсійний фонд консультує переселенців з Луганщини в Дніпрі

В Сєвєродонецькому гумхабі переселенців з Луганщини спеціалісти Пенсійного фонду провели перший офлайн прийом. Журналісти "Сєвєродонецьк онлайн" поспілкувались з переселенцями та співробітниками Головного управління Пенсійного фонду в Луганській області.

Пенсіонерка з Сєвєродонецька Валентина Миколаївна прийшла за консультацією щодо затримки пенсії.

"Пенсію за лютий не видали, я отримувала на пошті. Тож прийшла дізнатися, що робити. Документи втратила. Також мені потрібно відновити своє ветеранське посвідчення. Будинок згорів, 25-тий по Шосе Будівельників, чорний увесь, залишилась ні з чим", - розповіла пенсіонерка. 

Жінка каже, з Сєвєродонецька до Дніпра з родиною виїхала 24 березня.

Пенсіонерка з Сєвєродонецька

"Спочатку жили 3 дні у волонтерів, а потім зняли квартиру. Так і живемо. Ми отримуємо ці дві тисячі та гуманітарну допомогу, але я хвора людина і майже нічого не їм. 5 хронічних захворювань. Може потрібно до когось звернутись, щоб отримувати інші продукти. Бо вони дають рис, я його не їм, в мене діабет. Дають консервовану свинину, я також не їм, бо шлунок хворий", - каже Валентина Миколаївна.

Сєвєродончанка Надія Іванівна виїхала з міста у квітні.

Пенсіонерка з Сєвєродонецька

"Виїхали до Донецької області, а звідти приїхали до Дніпра, бо сказали, що на Донеччині буде теж саме. Виїхали, коли в наш будинок влучив снаряд. Вибило вікна, а ми з дітьми живемо, в мене онуки. Тому довелось евакуюватися, до того ж терміново. В мене маленька пенсія, а потрібні ліки та гроші на операцію. Житло тут дороге, тому дуже важко. Ми міняли місця, тому донька через це тепер страждає. У Бахмуті відмітили, що вона отримала виплати і тепер в Дніпрі потребують доказів, що цього не було. Ситуація важка", - розповіла переселенка.

Консультація пенсійного фонду

Консультують пенсіонерів такі ж переселенці - спеціалісти Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області. Олена Ястремська працювала в Сєвєродонецькому Сервісному центрі Пенсійного фонду.

"Коли виїздили, важко було. До 29 березня були в Сєвєродонецьку. Жили з дітьми, з бабусями. Я була в управлінні, також перебували у підвали, стерегли майно. Але коли вже стало неможливо, довелось під обстрілами виїжджати. Дякувати богові, доїхали. Дали робоче місце, тепер працюємо", - розповіла фахівчиня. 

Олена каже, працювати з клієнтами обличчям до обличчя набагато приємніше, ніж в онлайні. За її словами, найчастіше переселенці звертаються з питаннями щодо втрати трудових книжок, виплати пенсій, які недоотримали у лютому, перерахунку та перевірки цифрових трудових.

Спеціаліст пенсійного фонду

В пенсійному фонді кажуть, усі пенсіонери, які залишились на тимчасово окупованих територіях або виїхали за кордон, продовжують отримувати нарахування.

За словами заступниці начальника відділу організаційно-інформаційної роботи Світлани Хвостовець, Головне управління Пенсійного фонду Луганської області проводить офлайн прийом в Дніпрі вперше.

Наразі, пенсії для луганчан профінансовані в повному обсязі. За даними Пенсійного фонду України, станом на жовтень, пенсії через банки або поштові відділення отримують понад 330 тисяч жителів Луганської області.