Близько 182 тисяч жителів Луганщини зареєструвались як ВПО

Близько 182 тисяч жителів Луганщини зареєструвались як ВПО

Від початку повномасштабного вторгнення вимушеними переселенцями стали майже 182 тисячі жителів Луганщини, з них понад 96 тисяч або 53% - люди працездатного віку, 36 тисяч - пенсіонери, 37,5 тисяч – діти.

Про це повідомив перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов на виїзному засіданні міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО УКРАЇНИ», яке відбулось у Дніпрі.

За його словами, найбільшу кількість луганчан прихистили Дніпропетровська (43,5 тис. осіб), Київська (38,8 тис. осіб), Полтавська (11,5 тис. осіб) та Львівська (10,9 тис. осіб) області.

Допомогу на проживання від держави отримують щомісячно 11 тисяч сімей ВПО на загальну суму 30,0 млн грн.

Питання надання гуманітарної підтримки переселенців координує обласний гуманітарний штаб. У період з березня по червень 2022 року мешканцям Луганської області передали 5 тисяч т продуктів харчування, 60 т засобів гігієни, 111 т медичної гуманітарної допомоги та 11 т іншої допомоги (предмети побуту, ковдри, білизна тощо).

У липні 2022 року облдержадміністрація у співпраці з громадами Луганської області створила мережу з 33 гуманітарних хабів по всій території України.

З липня 2022 року по теперішній час через гуманітарні хаби розподілили 5,4 тис. т продуктів харчування, 124 т засобів гігієни та 260 т інших видів допомоги. Наразі тут надаються також юридичні, медичні та психологічні послуги.

За словами Олексія Смирнова, найбільш проблематичними питаннями для внутрішньо переміщених осіб є відсутність власного житла, неналежні умови проживання та висока оплата оренди. Крім того, більшість ВПО мають труднощі із працевлаштуванням на новому місці проживання, або отримують низьку заробітну платню, у зв’язку з чим не можуть скористатися механізмами діючих житлових програм та придбання житла на загальних підставах. Тож частина ВПО вимушена проживати у місцях компактного проживання або винаймати житло.

Для вирішення зазначених проблем громади Луганщини вже затвердили 11 програм забезпечення мешканців житлом, на їх реалізацію у 2022-2024 роках передбачено понад 575 млн грн.

Нагадамо, ВПО з Луганщини можуть отримати дитяче харчування у Дніпрі.