Життя в Польщі: ґайд від журналістки "Сєвєродонецьк онлайн"

Життя в Польщі: ґайд  від журналістки "Сєвєродонецьк онлайн"

Другий рік в Україні триває повномасштабна війна з росією. Понад 14,5 мільйонів наших громадян виїхали в пошуках безпеки за кордон, з них – щонайменше 11,7 млн вирушили до країн Євросоюзу. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на своїй сторінці у Facebook. Найпопулярнішою країною для вимушеної міграції залишається Польща.Так, після 24 лютого 2022-го року понад 11 мільйонів громадян України перетнули українсько-польський кордон. Про це повідомило представництво Польщі в ЄС у Twitter.

“Сєвєродонецьк онлайн” вирішив проаналізувати, чим так приваблює наших співгромадян дружня країна та структурував досвід українців, який вони отримали перебуваючи в Польщі. Як живуть “наші” розповіла журналістка Катерина Горячко.

Чому Польща?

Szczecin

Szczecin. Польща

“Польщу як країну для евакуації з рідної Луганщини ми обрали саме тому, що вирішили що там найлегше буде адаптуватися. Велика українська громада. Зрозуміла мова. Налагоджені зв'язки. Та й Батьківщина зовсім поруч. А ще — доволі толерантне ставлення поляків до українців та спільна нелюбов до росіян”

Польща прийняла найбільше українців серед усіх країн від початку повномасштабного вторгнення рф. Тут живуть близько 2 млн українців. Наразі громадяни України, які внаслідок російської агресії покинули свою Батьківщину, легально перебувають на території Республіки впродовж 18 місяців від 24 числа, а не від дати в’їзду. Автоматично отримують доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та забезпечення освітнього процесу для дітей.

Важливо! 12 квітня Сейм Польщі проголосував за нові зміни до Спецзакону про допомогу українцям на території Польщі. На урядовому сайті Республіки Польща з’явилося повідомлення: якщо громадянин України, який прибув легально на територію Республіки в період з 24 лютого 2022 року, заявляє про свій намір залишитися, його перебування в Польщі буде вважатися легальним до 4 березня 2024 року.

Життя в Польщі: ґайд

“Якщо ви вважаєте, що Україна — бюрократична країна, ви не стикалися з системою інших держав. Польща — не виключення. З плюсів: переважно у всіх закладах вам допоможуть, роз’яснять, направлять і все з посмішкою. З мінусів: якщо ви чогось не знали, своєчасно не надали якісь папери, пропустили зміни в законодавстві — ніхто не буде нагадувати, писати мейли чи дзвонити, тобто буде цілком ваша проблема. Тож намагайтеся відстежувати всі терміни оновлення документів самотужки”

Оформлюємо документи:

1) PESEL UKR:

PESEL UKR

Перший документ, який вам знадобиться у Польщі - PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) з позначкою UKR

Це такий цифровий код, що надається для ідентифікації.

Як оформити? Подати клопотання в муніципалітет міста або в управління ґміни (адмін одиниці в Польщі). До заяви додайте фотографію. Під час подачі документів у вас візьмуть відбиток пальця. Присутність дитини віком до 12 років при поданні заяви не обов’язкова. Заяву від її імені подає один із батьків або особа, яка фактично здійснює опіку над дитиною.

Навіщо потрібен PESEL?

Ідентифікаційний код PESEL дозволить вам, наприклад, скористатися послугами охорони здоров'я, отримати соціальну допомогу або зареєструвати бізнес у Польщі. Також PESEL потрібен для зарахування дитини до державної школи та під час укладання трудового договору. Тож код PESEL буде необхідний для того, щоб скористатися будь-якою державною допомогою та пільгами.

2) Profil zaufany:

Знадобиться вам і довірений профіль (Profil zaufany) — це цифровий інструмент, який дозволяє швидко вирішувати офіційні справи онлайн. Працює як документ, що підтверджує вашу особу й має повну юридичну силу. Тобто можна, наприклад, затвердити необхідний електронний документ підписом, який юридично відповідає власноручному.

Корисне посилання: Подивіться відео про те, як подати заявку на номер PESEL та довірений профіль


“На початку повномасштабного вторгнення, коли безліч українців приїхали в Польщу, існували певні проблеми в оформленні вище згаданих документів. У держустановах були черги, не всім вдавалося все зробити з першого разу. Але можна було розв'язувати питання, виїхавши за межі великого міста в найближче селище, де без зайвих клопотів все швидко оформити. Ми так і зробили. Якщо хвилюєтеся, що незнання мови ускладнить процес, то в центрах, які надають послуги, обов'язково вам допоможуть, переважно всюди є україномовні спеціалісти чи волонтери. Сама процедура займає не більше 10 хвилин. Наразі ситуація змінилася і навіть у великому місті можна зробити необхідні документи доволі швидко”

3) Встановити mObywatel (Diia.pl):

mObywatel

застосунок mObywatel

З серпня 2022 року в Польщі функціонує аналогічний до української Дії додаток - mObywatel (Diia.pl).

Документ Diia.pl фактично є посвідкою на проживання. Його використовують із дійсним проїзним документом, щоб перетнути зовнішні кордони ЄС. А ще дозволяє пересуватися Шенгенською зоною впродовж 90 днів будь-якого 180-денного періоду. До застосунку можна додати COVID-сертифікат, а також отримувати електронні рецепти на ліки (eRecepta).

Детальніше про mObywatel читайте тут.


“Застосунок зручний та дійсно необхідний в Польщі. Як показала практика, його наявність значно полегшує перетин кордону та є дуже зручним у випадку придбання ліків за рецептом. Інформація по необхідному препарату одразу з'являється у додатку. Видно, який лікар призначив пігулки, їхню кількість. Тож в аптеці просто можна показати електронний рецепт і все. Обов’язково слідкуйте за оновленням застосунку, адже якщо не зробити цього вчасно, підтягнуті документи можуть зникнути”

На які виплати можна розраховувати

1) Програма «Сім’я 500+»

Програма «500+» — допомога батькам або опікунам на дітей. Її можуть отримати ті громадяни України, які в’їхали на територію Польщі після 23 лютого 2022 року. Призначає та виплачує гроші заклад соціального страхування (ZUS) в розмірі 500 злотих на одну дитину.

Як отримати? Ви повинні надати до ZUS:

  • ідентифікаційні номери PESEL(ваш та дитини);
  • адресу електронної пошти;
  • польський номер телефону;
  • рахунок у польському банку.

Можна все зробити й в електронному вигляді, детальніше тут

Важливо! Якщо ви повернулися в Україну, а виплати прийшли — їх потрібно повернути. Щоб такого не сталося — попереджайте ZUS про свої наміри покинути Польщу.


“Я отримую 500+ на двох дітей кожного місяця, практично день в день, без затримок. Звертайте увагу при оформленні допомоги на термін її дії. Наприклад, призначено до травня 2023 року, тож щоб і далі отримувати гроші, потрібно подовжити заявку. Зробити це можна самостійно в особистому кабінеті на порталі або звернутися до фахівця”

2) Одноразова допомога у розмірі 300 злотих

Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого, можуть отримати одноразову допомогу на невідкладні витрати "300+". Як отримати? Потрібно оформити PESEL, відкрити рахунок у банку та звернутися до відповідного організаційного підрозділу ґміни.

3) Співфінансування витрат на ліки

500 злотих на придбання ліків в аптеці можуть отримати українці, які прибули до Польщі після 24 лютого цього року та оформили номер PESEL. До програми можуть приєднатися як дорослі, так і неповнолітні (за них подають заявку батьки/опікуни).

Як долучитися до програми?

  • заповнити реєстраційну форму на сайті;
  • дочекатися перевірки заявки організатором;
  • після позитивного рішення ви отримаєте індивідуальний код учасника програми.

Важливо! Програма діє не на постійній основі й періодично можливість зареєструватись закривається. Тож слідкуйте за новинами.

Навчання в Польщі

Система шкільної освіти у Польщі дещо відрізняється від української. Виглядає вона наступним чином:

ясла (żłobek) – для дітей віком від 1 до 3 років. Заклади платні. Є такі, що приймають малюків і молодших за рік. Коштуватиме вам в середньому це близько 1300 злотих.

дитячі садки (przedszkole) – з 3 років (іноді з 2,5) до 6 років. Ознайомитись із повним переліком дитячих садочків у Польщі можна на порталі Przedszkola w Polsce – przedszkola.edubaza.pl.

“У нашій родині виникла необхідність влаштувати сина в садок. На той час йому виповнилося 2,7. З 3-х років державні садочки в Польщі умовно безплатні, тобто з бюджету країни компенсують лише 5 годин перебування малюка в закладі, інші кошти сплачують батьки. Черги величезні, потрапити практично неможливо, потрібно постійно моніторити, чи не звільнилося часом місце. Наразі лише в небагатьох є якісь пільги для українців. Тож у державний садок потрапити нам не вдалося. Почався квест з пошуку приватного. Але й в них місць практично не було. З плюсів: пошуки можна вести онлайн, майже всі садки мають сторінки та сайти в інтернеті. Зворотний зв’язок моментальний. Нам поталанило, знайшлося вільне місце зовсім поруч з домом. До ясел нас не взяли, одразу записали до садка. Наразі триває адаптація. Якщо чесно, в польські садки можна закохатися з першого погляду, тут дитина — всесвіт, маленьку особистість поважають, враховують її почуття, піклуються і розвивають”

Садочки в Польщі орієнтовані на комфорт малюків та їх розвиток

нульовий клас (zerówka) – для дітей віком 5-6 років. Зверніть увагу! Відвідування “зерувки” в Польщі є обов'язковим!

початкова школа (szkoła podstawowa) – з 6-7 років до 15 років. Після закінчення школи, восьмикласники складають загальнодержавний письмовий іспит (Egzamin maturalny) або “матура” який відбувається по всій Польщі одночасно. Його результати можуть бути взяті до уваги на етапі приймання до гімназії.

післяпочаткова школа (szkoła ponadpodstawowa) – ліцеї, технікуми: з 16 до 20 років;

Technikum Kreatywne в Щецині, Польща

“Напевно, один з найприємніших досвідів у Польщі — це вступ старшої доньки до технікуму. Ми обрали платний заклад, а так - переважно всі ліцеї чи технікуми безоплатні. Чому так вирішили? Більшість технікумів мають умовно “чоловічі” професії: будівельники, моряки, водії. Наш заклад орієнтований на молодь, якій цікаві креативні напрямки. Донька вступила на “Мультимедіа, анімація, фотографія”. Навчання в місяць коштує 500 злотих. У групі є ще кілька підлітків з України”

вища освіта (szkolnictwo wyższe) – з 18 років, після закінчення післяпочаткової школи.

Медицина

Якщо ви прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, ви маєте право на безоплатне державне медичне обслуговування на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Це стосується і дітей.
Безоплатно ви можете користуватися: базовою медичною допомогою, спеціалізованою амбулаторною допомогою, діагностичними дослідженнями, які призначив лікар тощо. Щоб отримати необхідні послуги, вам слід мати документ, що підтверджує дату перетину польського кордону не раніше 24 лютого 2022 року.

Корисне посилання: Як можна отримати безплатну медичну допомогу в Польщі?

Якщо є питання стосовно отримання медичних послуг — телефонуйте на цілодобову гарячу лінію: 800 190 590

“З медичною системою в Польщі нам довелося стикатися доволі часто. По-перше, потрібно було зробити необхідні за віком щеплення сину. Як потрапити до педіатра? Звернутися до найближчої поліклініки із необхідним вам запитом. До дитячого лікаря зазвичай вдається потрапити досить швидко. Гірше ситуація з вузькими спеціалістами, чекати на візит можна й пів року, якщо справа не ургентна. Що стосується щеплень, попіклуйтеся про те, щоб на руках була карта дитини з відповідними записами, бо якщо не можете підтвердити наявність вакцинацій — доведеться пройти повний курс з нуля. Нам пощастило, педіатр повірила “на слово”, бо я дуже гарно орієнтувалася в темі та розповіла навіть про додаткові позапланові щеплення. До речі, більшість клінік мають україномовних фахівців, які допоможуть з перекладом специфічних медичних термінів. Візит до приватного лікаря в Польщі досить коштовний. Візит до гінеколога чи дерматолога обійдеться в середньому 300 злотих. Також досить проблемним є те, що більшість ліків в країні продаються за рецептом. Для “наших” є наступна можливість: гаряча лінія українських лікарів 800-190-590. Ви можете подзвонити, описати свої потреби та за деякий час вам передзвонить фахівець. Після опитування випише безплатний рецепт, за умови, що ви маєте PESEL UKR. Також можна отримати рецепт платно на порталі znanylekarz.pl. Обійдеться це в середньому в 50 злотих”