Будують кар’єру при окупантах – мешканок Луганщини підозрюють у колабораціонізмі

Будують кар’єру при окупантах – мешканок Луганщини підозрюють у колабораціонізмі

За процесуального керівництва Сєвєродонецької та Старобільської окружних прокуратур Луганської області п’ятьом жінкам повідомили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України) – вони будують кар’єру при окупаційній владі.

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

За даними слідства, двоє мешканок Рубіжного з активною проросійською позицією залишились на тимчасово окупованій території міста та пішли на співпрацю з ворогом.

Колишня директорка місцевої школи отримала підвищення і стала «начальником управління освіти м. Рубіжне лнр». Наразі вона «призначає» на посади директорів шкіл, видає «накази» про знищення навчальних матеріалів, написаних українською та всіляко возвеличує рф на камери пропагандистських каналів.

Також в окупаційній адміністрації міста з квітня 2022 року почала працювати уродженка смт Лозно-Олександрівка. Вона очолює «відділ з питань державної цивільної служби та кадрів».

Крім того, викрили ще трьох колаборанток зі Старобільщини.

Колишня посадова особа органу місцевого самоврядування однієї з тергромад Луганщини добровільно очолила «юридичний відділ адміністрації Марківського району лнр».

Ще одна фігурантка до повномасштабного російського вторгнення працювала в Марківському об’єднаному управлінні ПФУ в Луганській області. Наразі вона «доросла» до «першого заступника начальника «державної установи – управління пенсійного фонду лнр в Новопсковському районі».

Жителька Біловодська також вирішила зробити собі кар’єру в місцевій окупаційній «адміністрації». Вона очолила «загальний відділ».

Підозрювані сприяють легалізації окупаційного режиму на території регіону. Вони здійснюють перереєстрацію правовстановлюючих документів, набирають працівників до незаконно створених органів і схиляють місцевих мешканців до співпраці з представниками псевдореспубліки.

Їм загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з можливою конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру гауляйтеру з Сєвєродонецька.