На Закарпатті пояснили, чому ремонт сільської дороги під час війни коштує 600 млн грн

На Закарпатті пояснили, чому ремонт сільської дороги під час війни коштує 600 млн грн

Служба місцевих автомобільних доріг Закарпаття закликає не спекулювати на темі ремонту 7,6 км дороги в Рахівському районі області, на яку планують витратити понад 595 млн грн.

Дані про цей тендер містяться на порталі закупівель Prozorro.

Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення між населеними пунктами Ясіня та Чорна Тиса замовило державне підприємство “Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області”. Аукціон з визначення виконавця має відбутися 23 серпня. Роботи заплановано завершити до 31 грудня.

У Службі місцевих автомобільних доріг Закарпаття пояснили, що зобов'язані виконати проєктувальні роботи з капітального ремонту вказаної ділянки на прохання голови Ясінянської громади.

"Вартість робіт в проєкті 595,6 млн грн охоплює не лише ремонт асфальтного покриття дороги, але й багато інших затратних робіт", - йдеться у заяві служби, яка розміщена на Facebook.

Зокрема, на цьому відрізку гірської дороги потребують реконструкції три мости, передбачено будівництво підпірних стінок, які б запобігли можливим зсувам. Також передбачено роботи з будівництва автобусних зупинок та організації руху. Варто зважити на специфіку робіт в гірських умовах та особливості гірських ґрунтів, що потребують більших затрат матеріалів.

У Службі зазначили, що це не є проект одного року, тому у вартість включені інфляційні ризики, як цього вимагає законодавство, сума яких склала 270 млн грн від загальної суми.

"Закладені також витрати на інші ризики, а вартість самих робіт складає 280 млн грн.Також хочемо повідомити, що оголошення тендеру на цей проєкт не означає, що під нього вже виділені кошти. Це проєкт на перспективу і роботи виконуватимуться у міру надходження фінансування”, – кажуть у Службі місцевих автомобільних доріг Закарпаття.

Нагадаємо, після того, як стало відомо про тендер на ремонт дороги на Закарпатті, в якому зазначена сума у майже 600 млн, Центр протидії корупції виступив категорично проти такої закупівлі. У ЦПК нагадали про те, що триває збір на 10 тисяч дронів-камікадзе, і одночасно з бюджету "вимиваються майже 600 млн грн на дорогу".

Також ЦПК вважає, що ремонт цієї дороги "грає на руку тим, хто запланував будівництво величезного гірськолижного курорту на унікальному гірському масиві Свидовець".

Волонтерка і ветеранка Марія Берлінська також висловилася про ремонт цієї дороги. Вона зазначила, що 600 млн грн "це в середньому 16 мільйонів доларів, тобто орієнтовно 8100 дронів типу Мавік", на які в неї тисячі запитів від простих бійців до комбригів. Вона нагадала, що через відсутність дронів прямо зараз гинуть тисячі людей.