У Раді після втручання ОП підмінили текст законопроєкту №8401: нардеп Железняк прогнозує проблеми з МВФ

У Раді після втручання ОП підмінили текст законопроєкту №8401: нардеп Железняк прогнозує проблеми з МВФ

Народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що в України виникли проблеми з законопроєктом №8401 та меморандумом з МВФ через те, що текст документа підмінили.

Він написав, що отримав інформацію з трьох джерел про те, що Україні не зараховують виконання "структурного маяка", оскільки в останній момент була зміна редакції тексту закону щодо обмеження перевірок бізнесу, яку ніхто не погодив з МВФ.

"Якщо коротко, то нагадаю ситуацію: був №8401 до другого читання, де був нормальний текст - перевірки поверталися по факту тільки для найбільших субʼєктів. Але потім була зустріч у Раді: премʼєр, керівництво Ради, міністр фінансів, заступник ОП Ростислав Шурма та представники всіх фракцій. І там в останню мить Шурма запропонував виключити частину редакції по перевіркам. Я тоді одразу всіх попередив, що це дуже погана ідея. Премʼєр та міністр фінансів теж одразу сказали про ризики", - розповів Железняк.

Він зазначив, що така підміна тексту загрожує Україні тим, що МВФ не зарахує виконання маяка, після такого інциденту МВФ значно більше уваги приділить пункту про перевірки, і в наступних умовах буде вже реальне повернення і навіть посилення перевірок, а не номінальне, як передбачав спочатку текст законопроєкту №8401.

"В кінці я при всіх присутніх поставив питання: "Хто гарантує те, що новий текст МВФ зарахує?". На що отримав відповідь від Шурми: "Ми проведемо всі необхідні перемовини". Ще і обіцяли за три тижні дати нову концепцію по єдиному органу перевірок (що, звичайно, ніхто не зробив). Всі фракції були свідками", - додав Железняк.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 30 червня ухвалила в цілому податковий законопроєкт № 8401. Його прийняття є однією з умов співпраці України з МВФ. Документ передбачає, що з 1 серпня 2023 року скасовується 2% єдиний податок. Також передбачається, що з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Президент Володимир Зеленський вже підписав цей документ.