За впровадження стандартів рф судитимуть трьох «керівників» окупаційних шкіл на Луганщині, ще п’ятьом повідомили про підозру

За впровадження стандартів рф судитимуть трьох «керівників» окупаційних шкіл на Луганщині, ще п’ятьом повідомили про підозру

За процесуального керівництва Щастинської, Сватівської та Старобільської окружних прокуратур повідомили про підозру п’ятьом педагогам Луганщини, які обійняли «керівні посади» у захоплених навчальних закладах. Їхні дії кваліфікували як колабораційну діяльність.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, до повномасштабного вторгнення троє з підозрюваних були директорами шкіл. Навесні 2022 року вони почали співпрацювати з окупантами та продовжили очолювати заклади освіти, які були перепідпорядковані окупаційній владі.
На сьогодні це – «Райгородська середня школа», «Бахмутівська школа» й «Білокуракинська школа № 1».

Погодилася працювати на «лнр» і ексзавідувачка дитячого садочка № 7 зі Старобільська. Після окупації міста вона стала директором «Старобільської спеціалізованої середньої школи № 3».

«Заступником директора» незаконно створеної окупантами «Лиманської середньої школи» стала колишня вчителька початкових класів цього навчального закладу.

Підозрювані пройшли перекваліфікацію в росії та організували впровадження стандартів освіти держави-агресора. При цьому підручники українською мовою вилучили, а в процесі навчання вони повністю заперечують існування культурних цінностей українського народу, його традицій, мови й державності.

Стосовно ще трьох директорів «Гречишкінської школи», «Станично-Луганської гімназії» та «Новопсковського аграрного коледжу» обвинувальні акти скерували до суду.

Обвинувачені беруть участь у зйомках пропагандистських сюжетів та висловлюють вдячність російським «волонтерам».

У прокуратурі також зазначили, що після захоплення територій регіону українські школи перейменовані у «державні загальноосвітні заклади лнр».

Наразі усі восьмеро громадян перебувають у розшуку.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, депутата Щастинської райради, який перейшов на бік окупантів, засудили до 10 років.