Естонія розкритикувала повільні поставки боєприпасів з ЄС в Україну: передана лише чверть від обіцяного

Естонія розкритикувала повільні поставки боєприпасів з ЄС в Україну: передана лише чверть від обіцяного

Країни Балтії розкритикували повільні поставки Євросоюзом боєприпасів в Україну. Наразі країни ЄС виділили лише 226 тис. ракет зі своїх запасів, і деякі з них поставили їх в Україну, але це лише чверть від обіцяної цифри в мільйон.

Bild пише, що критика пролунала від міністра оборони Естонії Ханно Певкура у середу, 30 серпня, на полях консультацій ЄС у Толедо в Іспанії. 

Під тиском Естонії та України навесні країни ЄС пообіцяли випустити один мільйон снарядів протягом одного року та ухвалили рішення про пакет допомоги на загальну суму два мільярди євро. Минуло пів року, але "ще багато чого треба зробити", підкреслив Певкур.

Єврокомісія та федеральний уряд Німеччини розраховують на прискорене виробництво боєприпасів. Друга частина плану допомоги Україні передбачає спільні закупівлі зброї країнами ЄС, оскільки їх власні запаси боєприпасів значною мірою спорожніли.

"Наша мета полягає в тому, щоб мати можливість виробляти більше одного мільйона боєприпасів на щорічній основі", — сказав єврокомісар з питань оборони Тьєррі Бретон у Толедо. Він залишається впевненим, що цього можна досягти.

"Боєприпаси є критично важливим фактором", - сказав міністр оборони Німеччини Зімтьє Меллер. Вона послалася на угоду Німеччини зі збройною промисловістю.

Зазначимо, сьогодні, 30 серпня, міністри оборони та закордонних справ ЄС обговорять подальшу підтримку України в іспанському Толедо. У дводенних неформальних переговорах також візьмуть участь міністр оборони України Олексій Резніков і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Щоб підтримати український контрнаступ, верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель нещодавно запропонував додаткову військову допомогу на загальну суму 20 мільярдів євро.