Кремль домовляється з Північною Кореєю про зброю для війни в Україні, — посол США в ООН

Кремль домовляється з Північною Кореєю про зброю для війни в Україні, — посол США в ООН

Росія та Північна Корея "активно просувають" переговори щодо зброї, яка буде використана у війні в Україні.

Про це заявила на прес-конференції посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомляє The Washington Post.

Вона назвала ці переговори новими і "глибоко тривожними". Грінфілд звинуватила російського міністра оборони Сергія Шойгу у використанні свого візиту до Північної Кореї минулого місяця як можливості "спробувати переконати Пхеньян продати росії артилерійські боєприпаси". Вона також засудила присутність Шойгу на військовому параді країни, на якому була представлена ​​заборонена Радою безпеки ООН зброя.

"Росія веде переговори щодо потенційних угод щодо значної кількості та кількох типів боєприпасів із КНДР для використання проти України", — сказала вона. "У своїй гонитві за цією зброєю росія порушуватиме резолюції Ради Безпеки, включаючи резолюції, за які проголосувала сама росія», — додала Грінфілд.

Нагадаємо, Південна Корея також зазначає, що КНДР і росія домовляються щодо поставок зброї. У Сеулі вважають, що однією з цілей поїздки лідера Північної Кореї Кім Чен Ина у липні великими збройовими заводами країни могла бути перевірка можливостей КНДР експортувати зброю та боєприпаси, зокрема, до росії.

Крім того, ще у квітні The Wall Street Journal з посиланням на джерела на Близькому Сході та отримані документи писав, що Іран переправляє Росії велику кількість артилерійських снарядів та інших боєприпасів через Каспійське море.