Рада ухвалила повернення електронних декларацій, але без їх оприлюднення (оновлено)

Рада ухвалила повернення електронних декларацій, але без їх оприлюднення

Верховна Рада ухвалила в цілому проєкт закону №9534 про повернення електронного декларування, на якому наполягали західні партнери України.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк (фракція "Голос") і нардеп Олексій Гончаренко (фракція "ЄС") і народна депутатка Ірина Геращенко (фракція "ЄС")

"За" проголосували 329 нардепів.

Гончаренко зазначив, що відновлення електронного декларування передбачає:

  • подачу декларацій за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки
  • відновлення спецперевірок
  • військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів для подання е-декларації після закінчення бойових дії або демобілізації.

"Але, наприклад, радники ОП не будуть декларуватися, а ось військовим буде потрібно", - написав Гончаренко.

Железняк додав, що документ ухвалили без головної правки про відкриття декларацій, вона не набрала голосів.

"Не впевнений, що це зарахують як виконання одного із структурних маяків МВФ (хоча вже дедлайн 01 серпня ми пропустили). Через норму про закриті на рік декларації", - зазначив він.

"На жаль, радники ОП і інші посадовці, які мають високі корупційні ризики, не будуть декларуватися. На відміну від військових. На жаль, декларації будуть закриті, попри вимогу "ЄС" їх відкрити", - написала Геращенко.

Депутати зазначають, що реєстр декларацій залишиться закритим на рік, а цьогоріч відкриватимуть окремі декларації лише за згоди самих чиновників.

Зазначимо, що пізніше, 6 вересня, президент Володимир Зеленський заявив, що має проконсультуватися з профільним міністром перед ухваленням свого рішення щодо ветування або підписання цього закону.

Нагадаємо, обов’язкове і відкрите електронне декларування для чиновників було тимчасово зупинене через вторгнення рф в Україну з метою безпеки.

27 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для посадовців держави та місцевого самоврядування.

У меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування ухвалення закону про відновлення декларування є "структурним маяком", також на відновлення електронного декларування наполягали посли G7.