«Ми виїжджали колоною з трьох машин, під гуркіт вибухів», - масажистка з Сєвєродонецька Ірина Єрмоленко

«Ми виїжджали колоною з трьох машин, під гуркіт вибухів», - масажистка з Сєвєродонецька Ірина Єрмоленко


Ірина Єрмоленко – масажистка з чотирнадцятирічним стажем. Сама жінка родом з Луганська, але з 2014 року й до початку повномасштабного вторгнення будувала своє життя у Сєвєродонецьку. Там Ірина відкрила власний масажний кабінет, знайшла своїх клієнтів та продовжувала розвиток в улюбленій сфері.

«Сєвєродонецьк онлайн» поспілкувався з Іриною про її професійний шлях, нове життя після вимушеного переїзду, а також про особливості масажу, тейпування, протипоказання і правильні відчуття після процедур.

 - Розкажіть, будь ласка, коли вирішили пов'язати своє життя з масажем?

 - Коли мені було 16 років, я робила масажі своїм подружкам, бабусі, і всі казали, що у мене виходить доволі непогано. У 2009 році я закінчила свої перші курси з класичного масажу у Луганську, звідки я, власне, родом.

Невпевненості щодо того, що мені робити, не було. Все вирішилося одразу, як тільки я почала працювати. Зрозуміла, що це моє. І вже сьогодні я займаюся масажем близько 14 років.

масаж

Масаж

 - З чого розпочали свою справу в Сєвєродонецьку? Як розвивалися?

 - Коли переїхала у Сєвєродонецьк, у 2014 році, то одразу знайшла роботу в одному з найкращих салонів міста. Там пропрацювала понад 7 років. Було таке, що звідти переходила працювати в інший салон, але повернулася.

Проходила й надалі навчання: тайський масаж, SPA-програми, остеохондроз. Потім вже вирішила створити власну справу та відкрити свій кабінет. Знайшла його за оголошенням і почала там приймати клієнтів. Люди мене знали, місто маленьке, тому проблем з відвідуваністю не було.

 - Чи є вас медична освіта?

 - Ні, медичної освіти у мене немає. Вона має бути обов'язково у тих, хто проводить лікувальні масажі. Якщо, це, наприклад, корекція фігури, масаж обличчя, то така освіта не обов'язкова.

 - Чи можете згадати, як зустріли повномасштабну війну?

 - Повномасштабну війну зустріла у себе вдома. Але моя квартира знаходилася в дуже небезпечному районі, тому я на кілька днів перебралася до сестри, де було трохи тихіше. Ми намагалися там перебути, а потім, коли зрозуміли, що далі буде лише гірше, вирішили поїхати. Це було 5 березня. Я з речей майже нічого не забрала, крім ноутбука, деякого одягу та домашньої тваринки – хом'яка.

Ми виїжджали колоною з трьох машин, під гуркіт вибухів. Я не дуже добре пам'ятаю той час, бо був стан афекту. Було дуже страшно... Полегшало, коли виїхали за Лисичанськ, потім доїхали до Бахмута. Там ми зупинилися на заправку та попити каву, лише тоді трішки видихнули. На щастя, ми без пригод дісталися…

 - В якому місті вирішили зупинятися?

 - Першим містом був Павлоград, там ми пробули два місяці, приходили в себе... Потім, на початку травня, вирішили поїхати в Київ. На той час там було вже більш-менш спокійно. Чому обрали Київ? Тому що це столиця, де є багато можливостей, вищі ціни й спроможніші клієнти, більший простір для розвитку.

Ірина

Ірина Єрмоленко

 - Ірино, як пристосувалися до нового життя? Згадайте перші кроки у відновленні справи

 - До життя пристосувалася досить швидко, бо це не перший мій переїзд. Спочатку знайшли житло, це кімната. Я її й досі знімаю, почуваю себе комфортно.

Перебуваючи ще в Павлограді, я зареєструвалася на сайті з пошуку роботи, і коли прибула до Києва, вже мала декілька пропозицій. Але територіально вони знаходилися далеко від тієї квартири, куди я заїхала. Тому я знайшла іншу роботу в центрі Києва. Я не пішла одразу працювати на себе, оскільки хотіла зрозуміти, що у місті відбувається, які там люди, клієнти, ціни, які процедури популярні. Два місяці я пропрацювала в тому кабінеті й зрозуміла, що робота за наймом ‐ це вже далеко не моє. Я пройшла чергове навчання з тейпування. Знайшла кабінет в центрі Києва та купила мінімальне обладнання.

Перших клієнтів мені принесла реклама в інстаграм, хтось з людей прийшов і залишився. Свою роль відіграло й «сарафанне радіо». До мене продовжують приходити мої постійні клієнти з Сєвєродонецька, крім того, з'явилися і нові звідти, які раніше мене не знали, а тут за рекомендаціями познайомилися.

 - Розкажіть, які види масажу сьогодні актуальні?

 - Зараз, як і протягом багатьох років, актуальні антицелюлітні масажі, корекція фігури, загальний масаж і масаж спини (він завжди буде мати попит).

Ірина Єрмоленко масаж

 Масаж

 - Які властивості має кожен з видів?

 - Антицелюлітний масаж, зрозуміло, для того, щоб зменшити целюліт, набряки. Корекція фігури спрямована на зменшення окремих частин тіла, до прикладу, можна підкорегувати ніжки чи животик, а все інше залишити таким, як є. За допомогою корекції фігура візуально виглядатиме гармонійніше.

Загальний масаж може бути розслаблюючим, для того, щоб зняти нервову напругу, перевтому. Може бути інтенсивнішим, якщо, наприклад, хтось займається спортом. Чи оздоровчим, якщо болить спина чи інші частини тіла. Загальний масаж також має антицелюлітні властивості. Ще я роблю апаратний масаж, вакуумний, він теж досить популярний. Це і корекція фігури, і антицелюлітний масаж в одному флаконі, на все тіло або певну його ділянку.

 - Якщо мова йде про любительський масаж в домашніх умовах, що потрібно знати та чого уникати?

 - Для любительського масажу бажано використовувати натуральні олії, вони продаються в широкому доступі. Головне, щоб в них був натуральний склад. Потрібно звертати увагу, щоб там не було парафінів, парабенів. Треба уникати сильних рухів, надавлювань, а так легкі погладжуючі масажі можна робити і вдома

 - Як зрозуміти, що людині потрібен масаж?

 - Зараз масаж, мабуть, потрібен усім, ми всі відчуваємо напругу, занепокоєння. Але особливо він потрібен людям із сидячими способом життя та роботою, оскільки це закляклі плечі, болі у попереку. Тому, якщо людина піклується про своє здоров'я, то обов'язково треба ходити на масаж і це дуже полегшить життя. Крім того, показанням до масажу є той стан, коли людина прям сильно відчуває біль. Але до цього бажано не доводити.

 - Які мають бути правильні відчуття після процедури?

 - Правильні відчуття після масажу можуть бути різними. Все залежить від того, який це вид. Якщо загальний, то може бути навіть легке таке запаморочення, розслаблення чи, навпаки, тонус. Кожна нервова система, кожен організм реагує на масаж по-різному. Але не бажані такі стани, як сильний головний біль, сильні болі після масажу. Такого бути не повинно. Бувають поодинокі випадки, коли є загострення чогось, людина довго була у стані напруги й в неї після масажу може бути відчуття як при кріпатурі. Таке допустимо, але воно сходить за кілька днів. Тому я наполягаю, що масаж не варто робити кожен день, а через день або навіть два рази на тиждень.

 - Якщо, наприклад, на тілі після масажу з'явилися синці, це нормально?

 - Синці при антицелюлітному масажі – це норма, оскільки він силовий, а судини та шкіра у всіх різні. Тому синці можуть бути, і навіть дуже великі. Але це не бажано. У такому випадку варто трішки почекати, щоб вони зійшли, і знову спробувати зробити масаж, тільки легший, щоб шкіра поступово звикала. Ніхто не може спрогнозувати одразу, чи будуть синці, чи ні. Навіть в одні проміжки часу вони можуть з'являтися, а в інші – ні. Тому наявність певної кількості синців – це нормально.

 - Кому протипоказані сеанси масажу?

 - Протипоказів насправді досить багато. Якісь гострі стани, хвороби, температура, серцева та ниркова недостатність, порушення цілісності шкірних покровів (подразнення чи алергічні реакції), психічні хвороби, інсульт, інфаркт, онкологія. При онкологічних захворюваннях масаж можна робити не раніше, ніж через 5 років.

Масаж не можна робити, коли є переломи або дуже гострий біль у спині чи суглобах. Якщо гострий біль у м'язах – варто йти до лікаря-невролога на консультацію. Спочатку пройти лікування, до прикладу, таке буває при грижах, при протрузіях. І лише після лікування, якщо невролог дозволить, можна приходити на масаж.

Також небажано робити масаж при вагітності, і перші 3 місяці після неї. Оскільки покращується кровообіг і може виникнути тонус матки та посилюватися запальні процеси.

 - Ви також робите тейпування. Розкажіть, будь ласка, які має переваги така процедура? На що вона спрямована?

 - Своє перше навчання з тейпування я закінчила у 2020 році, у Харкові, інше - у 2022 році, у Києві. Ще було одне дистанційне… Тейпування – це накладення спеціальної еластичної стрічки на тіло, сама по собі ця стрічка ніяких властивостей немає, ефект залежить від того, як її накласти. Завдяки такій процедурі можна підвищити еластичність шкіри й зробити лімфодренажний ефект зі зменшенням об'ємів, наприклад, зменшити животик.
Механізм дії тейпів приблизно такий, як і при мікромасажі. У русі тейпи постійно будуть наче масажувати шкіру та рецептори, зменшуючи біль та набряк. Якщо, наприклад, потрібно підтримати суглоби, розслабити м'язи, то тейпування в цьому допоможе.

тейпування

Тейпування

 - А чи є якісь протипокази до тейпування?

 - Протипокази до тейпування, здебільшого як і протипокази до масажу: гострі запальні процеси, температура, захворювання крові, шкіри. Я не роблю тейпування літнім людям, бо у них зазвичай, на жаль, болить майже все й там йде така непередбачувана реакція. Також не роблю тейпування діткам молодше десяти років.

Здебільшого я не роблю тейпування при серйозних якихось захворюваннях: ДЦП, інсульти тощо.

тейпування

Тейпування


 - Целюліт - актуальна проблема серед жінок різного віку. Як боротися з ним? Чи достатньо для цього лише масажу?

 - Целюліт має частково генетичну природу, тому ми можемо побачити двох дівчин однакових віку, ваги, комплекції, але в однієї буде целюліт, а в іншої ні. Здебільшого це генетика. Але за допомогою масажу ми можемо впливати, зменшуючи набряк та прояви целюліту, робити шкіру гладкішою. Ще тут допоможуть фізичні навантаження та адекватне, достатнє харчування, без цього ніяк.

Для того, щоб покращити зовнішній вигляд шкіри у домашніх умовах, я рекомендую робити скрабування раз на тиждень, на два тижні, в залежності від типу шкіри. Потрібно обов'язково використовувати живильні та зволожуючі креми, хоча б через день, щоб шкіра була пружною і виглядала краще. Так і прояви целюліту будуть менш помітними. Можна ще використовувати спеціальні антицелюлітні креми, не обов'язково дорогі, бажано з охолоджуючим ефектом, якщо є судинні сіточки. Наносити їх потрібно від стопи догори. Якщо з судинами все нормально, то можна використовувати розігріваючі засоби й наносити їх від коліна і вгору, на проблемні ділянки, стегна, животик, бочки, трішки ручки. Але треба уникати зони лімфовузлів і подразнених ділянок.

- Чи звертаються до вас наші військовослужбовці?

 - Дійсно, до мене звертаються інколи дівчата-військовослужбовці, проблеми як і в багатьох: сидяча робота, болі у попереку та спині, інколи цікавляться корекцією фігури. З чоловіками я, зазвичай, не працюю, тому що ці процедури переважно для жінок. Реабілітацією після поранень та травм не займаюся.

 - Серед ваших клієнтів є діти?

 - Дітки бувають дуже рідко, і не молодше 10-ного віку.

 - Які нюанси роботи з ними?

 - Діткам роблю масаж не такий довгий і обов'язково дивлюся на реакцію. Вони мають почувати себе комфортно. Щоб їм було не нудно та приємно. Дітки не такі витривалі, як дорослі.

 - Розкажіть, що найбільше подобається у вашій професії?

 - Найбільше в моїй роботі мені подобається спілкування з людьми й результат, який я бачу від масажу. Я отримую задоволення від того, що мої клієнти задоволені.

масаж


 - У вас фізично важка робота. Що робите, щоб зняти з себе навантаження?

 - Я роблю кожен день зарядку, за можливості займаюся спортом, підтримую себе у формі. Слідкую за своїм харчуванням. У принципі все те, що я раджу своїм клієнтам. Це не той випадок, коли чоботар без чобіт. Намагаюся не перевтомлюватися, не перепрацьовувати, скажімо так.