Кого кремль привіз спостерігати за “виборами” на окупованій Луганщині

Кого кремль привіз спостерігати за “виборами” на окупованій Луганщині

У самопроголошеній «лнр» добігають кінця «вибори», на яких жителям Луганщини окупанти пропонують обрати муніципальних «депутатів» та представників «народної ради».

Голосування, побоюючись низької явки, розтягнули майже на тиждень. Воно проходить із численними порушеннями, які неприйнятні у більшості демократичних країн світу.
Найперше та найобурливіше - голосування під дулами автоматів.

Під приводом турботи про безпеку, членів комісій на окупованих територіях супроводжують люди у камуфляжі зі зброєю в руках. Окупаційні ресурси опублікували вже не одне фото та відео, де це чітко зафіксовано.

Однак особи, яких росія запросила на окуповані українські території в якості іноземних спостерігачів, хором стверджують, що процес організований “за високими стандартами”.

Щоб розібратися у рівні експертності цих людей, “Сєвєродонецьк онлайн” зібрав інформацію про них.


За словами окупаційних посадовців, за вересневими виборами в “лнр” слідкують майже 90 спостерігачів. Серед них - іноземні експерти, як їх називають пропагандисти, з Італії, Німеччини, Венесуели, Румунії та Еквадору.

Останні кілька днів змі та телеграм-канали загарбників почали поширювати багато матеріалів з цими нібито спеціалістами та називати їхні імена.

росіяни не стали видумувати велосипед і запросили “спостерігати” за псевдовиборами своїх друзів із західних країн, які роками працювали пліч-о-пліч з кремлем або афілійованими структурами.

Деякі з фігурантів раніше вже “засвітилися” на незаконних референдумах та виборах як у “л/днр”, так і в Криму.

Серед таких персонажів - Віто Гріттані, якого російські змі величають італійським дипломатом. Насправді тут же у відео ця людина зізнається, що має також громадянство невизнаної Абхазії. А подальший пошук показує, що в “мзс” цієї “республіки” він обіймає посаду посла з особливих доручень.

Гріттані - частий гість окупованих територій України, Грузії та Молдови. Він не визнає присутність росії на територіях України окупацією та звинувачує нашу країну в умисних обстрілах своєї ж землі.

Також у Гріттані є сторінка на "Миротворці".

Ще одна фігурантка - Ханлісберт Веласко з Венесуели. Про діяльність цієї жінки мало що відомо. У російськомовному середовищі вона згадується лише в контексті організованих росією псевдоволевиялень.

Віто Гріттані
 

“Ханлісберт Веласко - громадянка Венесуели, очолює NGO зі спостереження за виборами "Соціальний проєкт". Веласко була вже спостерігачем у 2021 році на території тимчасово окупованого Криму, проте тоді було встановлено, що остання не має жодного відношення до виборів, а на той час вважалася "студенткою університету дружби народів", - писав про цю панянку портал “Антикор” у 2022 році.


Тоді вона привернула увагу журналістів як спостерігачка на “референдумі” щодо приєднання окупованих територій України до рф. Указом Президента України №726/2022 на Веласко Ханлісберт, 12.07.1984 р.н., накладені персональні економічні санкції.

Ханлісберт Веласко

Серед названих імен - ще два італійці. Паскуале Салатіно та Джорджо Дескі.

Першого пропагандисти називають членом правління "Cantiere laboratorio" та редактором онлайн-журналу Osservatore calabrese. Щоправда, інтернету ні про ці організації, ні про їхнього провідного діяча невідомо. На Фейсбуці можна знайти сторінку Osservatore calabrese, яка напівпорожня та не оновлювалася з 2013 року.

Паскуале Салатіно (справа)

Припускаємо, що окупаційні змі могли неправильно написати ім’я цього відомого у вузьких колах експерта. Або ж написати його не повністю, як у випадку з іншим італійцем.

Джорджо Дескович Дескі - більш медійне обличчя, ніж просто Джорджо Дескі. Ця людина періодично з’являється на італійських ресурсах, з публікацій яких ми можемо дізнатися, що він свого часу мав зв’язки з організацією “Liberazione Triestina” та російським посольством.

Джорджо (Дескович) Дескі

Наприклад, у цій новині, датованій 2015-м роком, сказано, що члени організації “Liberazione Triestina” (“Визволення Трієста”) відвідали Рим у якості гостей посольства російської федерації. “Запрошення було офіційно адресовано засновнику і творцю AGAPE-Трієст, пану Джорджо Десковичу Дескі, який передав запрошення делегації "Liberazione Triestina", - йдеться у тексті.

Ця зустріч, додається там, легітимізувала діяльність "Liberazione Triestina".

А у цій статті, окрім “громадянина Трієста” Дескі, згадується вже відомий нам Гріттані, якого в якості абхазького “посла” запросили на передачу, щоб розповісти про те, чому насправді “республіка” забажала незалежності від Грузії.

Гріттані та Дескі на італійському ток-шоу

“У студії також були присутні італійські експерти-юристи, які їздили на Донбас як міжнародні спостерігачі під час референдумів у днр, лнр, а також у Херсонській та Запорізькій областях. Референдуми не були визнані міжнародною спільнотою та ООН, оскільки, за повідомленнями західних ЗМІ, громадян змушували голосувати під дулами автоматів. Але референдум з чіткими правилами не може бути організований навіть сьогодні через відсутність бажання з українського боку. Тож залишається загадкою, принаймні для нас, італійців, якою насправді є воля тих народів, які населяють ці землі, і їхнє гіпотетичне бажання самовизначитися як незалежні республіки”, - пишуть автори тексту.

Нарешті ще одне ім'я - Фолькер Фрідріх Карл Чапке, якого луганські окупаційні канали називають спостерігачем з Німеччини. Чапке має такий же стосунок до цих “виборів”, як і решта зазначених експертів.

Багато років він очолює “Прусське товариство Берлін-Бранденбург”, про яке в мережі часто згадують з прив’язкою до рф. Профіль організації заявлений як історичний, а ще вона займається “зміцненням зв'язків між Німеччиною та росією”.

   

Фолькер Фрідріх Карл Чапке

Власне, що тут можна додати? Як бачимо, оцінювати законність “голосування” на окупованих територіях України приїхали люди, які або взагалі не мають ніякого відношення до виборчого права, або підтримують та виправдовують сепаратистські прояви не тільки в Україні, а й в інших країнах Європи.

Сумнівно, що з таким бекграундом вони змогли б реалізуватися у ролі спостерігачів у цивілізованому світі, але для створення картинки легітимного волевиявлення на захоплених територіях - більш ніж підходять.

Марина Тесленко