У Бразилії можуть арештувати путіна наступного року: бразильський президент назвав умови

У Бразилії можуть арештувати путіна наступного року: бразильський президент назвав умови

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва заявив, що рішення про арешт російського лідера володимира путіна, якщо він відвідає країну на саміті G20 наступного року, залежить від судових органів Бразилії.

Про це повідомляє CNN.

"Якщо Путін вирішить приєднатися, це повноваження вирішувати судові органи, а не мій уряд", — сказав Лула журналістам у Нью-Делі, де він був присутній на цьогорічному саміті G20.

CNN зазначає, що його остання заява відрізнялася від його попередньої позиції, висловленої в суботу, коли Лула сказав, що путіна не заарештують, якщо він приїде до Бразилії на саміт у Ріо-де-Жанейро наступного року.

Нагадаємо, у березні Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт путіна за  депортацію українських дітей до росії. Наприкінці серпня путін не приїхав особисто на саміт БРІКС, який приймав Йоганнесбург у Південній Африці. Країна ратифікувала Римський статут, яки зобов'язує її заарештувати міжнародного злочинця, якщо він прибуде на її територію.

23 серпня на саміті БРІКС після онлайн виступу путіна президент ПАР Сиріл Рамафоса звернувся до нього і закликав відновити "зернову угоду" і повернути українських дітей, яких забрала росія.

Сам путін заявив журналістам 29 липня, що не вважає свою присутність у БРІКС "важливішою за присутність зараз у росії". Російська сторона не визнала, що путін не поїхав у ПАР саме через загрозу арешту.