Порушення Женевської конвенції та осуд світу. Розбираймо наслідки псевдовиборів

Порушення Женевської конвенції та осуд  світу. Розбираймо наслідки псевдовиборів

Вчора на окупованій Луганщині завершилися десятиденні вибори депутатів "народної ради" (регіонального парламенту) та 565 депутатів представницьких органів влади всіх 28 муніципальних утворень. У самопроголошеній «лнр» окупанти вже порахували 100% протоколів. На «виборах» депутатів Луганської міської ради партія «Єдина росія» набрала 74,42%, ЛДПР – 9,01%, КПРФ – 8,29%, партія «Справедлива росія – Патріоти – За правду» – 5,35%, за партію "Нові люди" проголосувало 1,62% виборців

Очільник Луганської області Артем Лисогор каже про понад 72,53 % явки. Окупанти звітують, що на виборах явка до міської ради Луганська становила 68,21%.

Звісно, що дані вибори не визнала ані Україна, ані світ. Саме ж голосування показало певні проблеми у самих окупантів. Починаючи від провалу паспортизації, бо їх продовжували вручати навіть на дільницях, до відсутності безпеки. росія ризикнула проводити таке волевиявлення під час активних бойових дій. Жителі ж захоплених територій стали заручниками ситуації, бо зафіксовані примусові дії.

Сьогодні з радником з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павлом Романюком розберемо наслідки цих псевдовиборів для України, порушення Женевської конвенції та сприйняття світом.

- Чи слідкувала за цим процесом ваша громадянська мережа? І як його можна охарактеризувати?

 - Ми не називаємо цей процес виборами чи голосуванням. Не говоримо про явку чи порушення. Бо це - імітація демократичних процесів на окупованих територіях. росія не володіє суверенітетом на цій землі. Міжнародна спільнота не визнала це. Тому серйозно говорити про порушення на фіктивних виборах немає сенсу, тим більше, коли ключові правила міжнародного права знецінені.

Павло Романюк

Павло Романюк 

 - Чи відчує Україна наслідки такого «волевиявлення»?

 - Якщо ми говоримо про наслідки, змінює це щось для України чи ні – насправді давайте зрозуміємо, що ми вже пройшли шлях від 2014 року і до сьогодні. Росіяни незаконні вибори, подібно псевдореферендумам, використовують для “легалізації” окупаційної влади на захоплених територіях та незаконної анексії українських територій. Україна та цивілізований світ розцінюють цей захід як такий, що порушує загальновизнані норми міжнародного права та українське законодавство, наслідки якого є юридично нікчемними. Ми розуміємо, для чого росіяни це роблять – вони прагнуть узаконити окупацію таким чином. І за будь-яку ціну інтегрувати населення захоплених територій у своє політичне коло. Але нічого спільного з виборами то немає.

вибори

 - Чи можна говорити про примусовий характер «виборів»?

 - Росіяни проводять такі незаконні вибори, у тому числі, і примусовим шляхом, у мережі ширяться відео, з походами дворами озброєних людей, які закликають брати участь у цій вакханалії. Організовуючи та проводячи незаконні вибори під час активних бойових дій, росія свідомо ставить під загрозу життя і здоров’я цивільного населення окупованих територій. Такі дії можна розцінювати як порушення вимог Женевської конвенції про захист цивільного населення і як такі, що мають ознаки воєнних злочинів. І це вже підпадає не тільки під нашу юрисдикцію, а й під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

armyinform

Фото - armyinform

 - На вашу думку, навіщо було розтягувати голосування на 10 днів?

 - У них і раніше було голосування протягом декількох днів, але цього разу вони ще більше розширили кількість днів для так званого голосування. Такими змінами фактично росія показує, що готова за будь-яку ціну провести такі незаконні вибори на окупованих територіях. Люди їй не важливі. Ворог навіть змінив своє законодавство для того, щоб провести на цих територіях незаконні вибори під час активних бойових дій. Глобально це не має значення, але, продовжуючи термін, вони ще більше ставлять під загрозу життя та здоров’я жителів захоплених територій.

 - А чи можливе посилення мобілізаційних заходів на окупованих територіях?

 - Є дуже висока ймовірність, що незаконні вибори можуть використовуватися для незаконної мобілізації.