Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС

Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС

Розширення ЄС, потенційно включно з приєднанням аграрного центру — України, відкриє "скриньку Пандори" викликів. Потрібні будуть масштабні внутрішні реформи, і це, ймовірно, спровокує роки токсичної внутрішньої боротьби між нинішніми членами ЄС.

Про це пише Politico.

Очікується, що розширення буде основною темою щорічної промови президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн про стан ЄС 13 вересня. Міністри у справах Європи з 27 столиць блоку також мають заглибитись у це питання на зустрічі наприкінці жовтня, повідомляє видання з посиланням на двох високопоставлених дипломатів ЄС, які анонімно обговорили конфіденційні питання.

"Єврокомісія має представити звіти про прогрес щодо країн-кандидатів цього року, хоча один високопоставлений дипломат ЄС сказав, що презентація, ймовірно, буде відкладена, зокрема, на тлі ретельного вивчення заявки України на вступ", - йдеться у статті.

В ЄС зазначають, що не тільки корумпованість України викликає занепокоєння, але й аграрна політика є "найбільш очевидною точкою спалаху в будь-яких майбутніх переговорах про вступ між Брюсселем і Києвом".

"Експорт дешевого зерна з України може заполонити ЄС і потопити фермерів блоку, які сильно субсидуються. Польща та кілька інших країн ЄС уже закрили свої двері для експорту українського зерна, заявивши, що цей крок спрямований на захист їхніх фермерів", - зазначає видання.

Politico називає внутрішні реформи, які спровокує розширення ЄС: перегляд Спільної сільськогосподарської політики ЄС, перепланування довгострокового бюджету блоку та перепис його процесу прийняття рішень, щоб перейти до більшого використання так званої "кваліфікованої більшості" голосування в таких сферах, як зовнішня політика, де зараз потрібна одностайність між столицями блоку.

"Те, що ми бачимо, полягає в тому, що нинішня структура, незалежно від того, чи йдеться про бюджет, політику чи процедури прийняття рішень, не підходить для Європи з більш ніж 30-ма членами», — сказав міністр Європи Португалії Тіаго Антунеш.

"Велике розширення ЄС змістить центр тяжіння блоку на схід, потенційно послабивши традиційно вирішальний вплив Франції та Німеччини на ключові рішення. Група законодавців ЄС уже розробляє далекосяжні плани зміни договору які, на їхню думку, будуть потрібні для розширення", - зазначає видання.

Разом з тим, зміна основоположних договорів ЄС є складним процесом, який потребує референдумів у кількох країнах.

Нагадаємо, 18 серпня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак сподівається, що переговори про вступ можуть розпочатися у грудні.

Які вимоги ЄС має виконати Україна, яка отримала статус кандидата на вступ:

  • Реформа Конституційного суду;
  • Продовження судової реформи;
  • Антикорупційні механізми, включно з призначенням керівника САП і НАБУ;
  • Боротьба з відмиванням коштів;
  • Втілення антиолігархічного закону;
  • Узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • Зміна законодавства про нацменшини.