Суд у Гаазі слухатиме позов України проти рф про безпідставне звинувачення у геноциді на Донбасі

Суд у Гаазі слухатиме позов України проти рф про безпідставне звинувачення у геноциді на Донбасі

У Міжнародному суді ООН у Гаазі в понеділок, 18 вересня, поновлюються слухання за позовом України проти росії за конвенцією про геноцид.

Про це повідомляє DW.

Спір стосується "тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього", зазначено в позові української сторони. Офіційний Київ подав заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року - через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення рф.

По-перше, українська сторона категорично заявляє, що на її території не було геноциду, через який росія, за словами її президента володимира путіна, вторглася в Україну. "російська федерація неправдиво стверджує, що в Луганській і Донецькій областях України мали місце акти геноциду, і на цій підставі визнала так звані "Донецьку народну республіку" та "Луганську народну республіку", а потім оголосила й розпочала "спеціальну військову операцію" проти України", - ідеться в позові.

По-друге, Київ просить суд "установити, що росія не має законних підстав вживати заходів на території України і проти неї з метою запобігання та покарання за нібито геноцид".

По-третє, українська сторона сама звинувачує рф у "плануванні актів геноциду в Україні" і стверджує, що росія "навмисно вбиває представників української національності та завдає їм серйозних каліцтв".

За словами експертів, уперше головне питання полягає не в звинуваченнях у геноциді, а в звинуваченнях у неправомірних звинуваченнях у геноциді. На нинішньому етапі необхідно визначити, чи може суд розглядати цей спір по суті.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН вирішив, що рф повинна негайно припинити військові дії, розпочаті 24 лютого 2022 року на території України, а також гарантувати, що підтримувані й керовані нею військові та нерегулярні збройні формування, організації та особи під її контролем і керівництвом не робитимуть жодних кроків на підтримку військових операцій.