Україна проти росії в Гаазі: Що у суді сказав представник рф на слуханні про геноцид

Україна проти росії в Гаазі: Що у суді сказав представник рф справі про геноцид

Міжнародний суді ООН у Гаазі в понеділок, 18 вересня, поновив слухання за позовом України проти росії за конвенцією про геноцид.

Відеозапис засідання опублікований на сайті суду.

На засідання заслуховували промову представника рф, який від імені росії заявив, що Міжнародний суд не має юрисдикції у справі про звинувачення в геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Російська сторона має на меті довести, що суд не може розглядати позов України.

Україна у суді хоче довести, що росія зловжила положеннями Конвенції про заборону геноциду для того, щоби розпочати необґрунтоване військове вторгнення, зазначає "УП". Для цього українська сторона навела низку заяв російських посадовців, а саме президента рф володимира путіна, заступника голови Радбезу Медведєва, очільника МЗС Лаврова, послів росії при ООН та ЄС.

Представник рф у суді заперечив ці наміри рф та запевнив, що росія розпочала війну "за статтею 51 Статуту ООН щодо самозахисту, і це не має відношення до конвенції щодо геноциду".

"Україна каже про те, що росія використовувала слово "геноцид" для опису дій української влади. Але заяви не можуть бути порушенням", – додав він.

При цьому російський дипломат продовжив наполягати на фальсифікованих даних нібито про боротьбу України проти "народів Донбасу" та присвятив значну частину свого виступу доведенню того, що в Україні є глибоко вкорінений "нацизм".

Нагадаємо, офіційний Київ подав заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року - через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення рф.

По-перше, українська сторона категорично заявляє, що на її території не було геноциду, через який росія, за словами її президента володимира путіна, вторглася в Україну. "російська федерація неправдиво стверджує, що в Луганській і Донецькій областях України мали місце акти геноциду, і на цій підставі визнала так звані "Донецьку народну республіку" та "Луганську народну республіку", а потім оголосила й розпочала "спеціальну військову операцію" проти України", - ідеться в позові.

По-друге, Київ просить суд "установити, що росія не має законних підстав вживати заходів на території України і проти неї з метою запобігання та покарання за нібито геноцид".

По-третє, українська сторона сама звинувачує рф у "плануванні актів геноциду в Україні" і стверджує, що росія "навмисно вбиває представників української національності та завдає їм серйозних каліцтв".

Слухання в суді Гааги відбуватимуться з 18 до 25 вересня в публічному режимі. Представники України також матимуть слово, крім того, виступатимуть представники ще 32 країн-членів ООН, які приєдналися до позову.