New York Times про удар по Костянтинівці, де загинули 16 людей: "Це несправна українська ракета"

The New York Times опублікувала власне розслідування удару по Костянтинівці, де загинули 16 людей

Американська газета The New York Times опублікувала власне розслідування ракетного удару по ринку у Костянтинівці на Донеччині, де загинули 16 людей.

Видання у статті стверджує, що зібрало докази та проаналізувало їх, дійшовши висновку, що удар став результатом несправної української ракети протиповітряної оборони, випущеної з системи запуску "Бук".

The New York Times заявляє, що досліджені осколки ракет, супутникові зображення, свідчення очевидців і публікації в соціальних мережах, все це, на думку газети, "переконливо свідчить" про  те, що саме "українська ракета не влучила в ціль, а впала на вулицю".

"Схоже, що напад був трагічною невдачею. Експерти з протиповітряної оборони кажуть, що ракети, подібні до тієї, що впала на ринок, можуть збиватися з курсу з різних причин, включаючи несправність електроніки або пошкоджений або зрізаний під час запуску кільця. Ймовірний збій ракети стався на тлі боїв, які часто відбуваються навколо", - йдеться у статті.

Речник Збройних сил України сказав NYT, що служба безпеки країни розслідує інцидент і відповідно до національного законодавства не може коментувати події.

Газета наводить як доказ своїх висновків опубліковані записи камер спостереження: "Видно, що ракета влетіла в Костянтинівку з боку підконтрольної Україні території, а не з-за російської лінії. Коли лунає звук ракети, що наближається, принаймні чотири пішоходи, здається, одночасно повертають голови до вхідного звуку. Вони обличчям у камеру — у бік підконтрольної Україні території. За кілька хвилин до удару видно відображення ракети, коли вона пролітає над двома припаркованими автомобілями, показуючи, що вона рухається з північного заходу".

"Інші докази показують, що за кілька хвилин до удару українські військові випустили дві ракети класу "земля-повітря" в бік російської лінії фронту з міста Дружківка, що за 10 миль на північний захід від Костянтинівки. Журналісти The Times були в Дружківці, коли о 14:00 почули вихідну ракету", - стверджується у матеріалі.

NYT припускає, що ракета, можливо, вона вийшла з ладу та впала у Костянтинівці, не влучивши в ціль.

Нагадаємо, вдень, 6 вересня, ракета влучила у ринок в місті Костянтинівка на Донеччині.  Журналісти "Радіо Свобода", які були неподалік, одними з перших повідомили про те, що армія рф завдала удару по Костянтинівці. Президент Володимир Зеленський опублікував відео з камер спостереження і також заявив, що це армія рф випустила ракету по місту.

Внаслідок удару загинули 16 людей, 33 дістали поранення.