Обмежено придатних і поранених військових розселили у занедбані хати і виплачують 600 грн, — ZN.ua

Обмежено придатних і поранених військових розселили у занедбані хати і виплачують 600 грн, — ZN.ua

На Житомирщині у занедбані хати розселили близько 40 "обмежено придатних" і "недореабілітованих" позаштатників — так званий резервний батальйон. Також там живуть і поранені військові після реабілітації, які через це не мають змогу відновити здоров'я.

Про це йдеться у репортажі ZN.ua "Обмежено придатні до військової служби. Навіщо вони у військових частинах?".

Видання зазначає, що спочатку в армію мобілізували обмежено придатних до військової служби, "яким навіть не можна давати зброї", потім направили їх до військових частин, "а там стільки тиловиків просто не потрібно, й комісувати їх неможливо".

"Вивели поза штат військових частин, розселили по лісових хуторах, годують, виплачують по 600–800 грн на місяць (які нерідко витрачаються на алкоголь) — і все. Нащо вони там потрібні, люди самі не знають. Жодних бойових завдань їм не ставлять, тренінгів не проводять. Просто висмикнули з родин і позбавили доходів", - зазначає видання.

"У цих самих "резервних" батальйонах іще одна група нікому не потрібних — військові, які після поранень проходять реабілітацію. Їх навіщось до закінчення терміну реабілітації відкликали в розташування частин. І шкутильгають без діла кульгаві й контужені, ковтають жменями пігулки, які їм надсилають родичі, й намагаються збагнути логіку Міноборони", - йдеться у репортажі.

ZN.ua побував на цих хуторах на Житомирщині і поспілкувався з пораненими військовими Ігорем і Володимиром, яким "дозволили жити в селі — в напівзанедбаному будинку насінної станції". В обох зі здоров’ям — серйозні проблеми.

55-річний киянин Ігор — кандидат технічних наук, доцент кафедри "аеропорти" Національного транспортного університету. Фахівець із будівництва злітно-посадкових смуг. Він пішов до армії добровольцем, а зараз навіть ходить з трудом. Ігоря прооперували в районі паху, вставили два імплантати в шию. "В мене мало бути чотири місяці реабілітації. 15 вересня моє лікування перервали й викликали сюди. Навіщо — незрозуміло", - цитує Ігоря ZN.ua.

40-річний черкащанин Володимир має трьох дітей, за фахом — будівельник, воював добровольцем 2014 року, пішов воювати і в лютому 2024-го. "Дістав контузію — проблеми з судинами головного мозку, панічні атаки. На пігулках. Десять місяців живе в сільській халупі вдвох з Ігорем і бігає інстанціями. Він теж "обмежено придатний". Чекає на виклик у ВЛК, - йдеться у статті.

Видання отримало коментар від начальника служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо.

"Він повідомив, що вже ухвалено закон: військовослужбовці, які перебувають поза штатом, отримуватимуть грошове забезпечення не менш як 20,1 тис. грн. На найголовніше запитання: "А навіщо їх тримати у військових частинах без діла та ще й витрачати на них дуже необхідні армії гроші?" — відповіді в нього не було", - пише ZN.ua.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив провести комплексну перевірку обґрунтованості ухвалення "рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями".

31 серпня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що перевірки усіх військово-лікарських комісій будуть завершені через три тижні. Також Лубінець пропонує прибрати формулювання "обмежено придатний" до військової служби. На його думку, громадянин України повинен бути або придатним до виконання військової служби, або непридатним.