Війна в Україні може затягнутися до 2025 року або навіть довше, — член Ради Держдепу США

Війна в Україні може затягнутися до 2025 року або навіть довше, — член Ради Держдепу США

Бойові дії в Україні цілком можуть затягнутися до 2025 року або навіть довше, створюючи нові виклики на новому етапі війни.

Про це на сайті інформагенції Bloomberg у статті "Україні та США потрібна нова стратегія для більш тривалої війни" пише професор Школи перспективних міжнародних досліджень імені Генрі Кіссінджера Університету Джонса Гопкінса та член Ради з питань зовнішньої політики Держдепу США Хел Брендс.

Він зазначає, що "може здатися дивним прогнозувати похмуру, тривалу боротьбу саме тоді, коли українські війська нарешті відкривають прогалини в сильних оборонних рубежах росії".

"Але за винятком катастрофічного краху російського опору, Україна цього року не звільнить всю свою територію. Війна також може не закінчитися наступного року, враховуючи, що президент росії володимир путін, ймовірно, покладає надії на перемогу на повернення Дональда Трампа на пост президента США — і відповідний крах єдності Заходу — після листопада 2024 року. Бойові дії цілком можуть затягнутися. до 2025 року або навіть довше, створюючи нові виклики на новій фазі війни". - пише Брендс.

Він нагадав, що перший етап стратегії США у 2022 році передбачав надання Україні достатньої допомоги, щоб уникнути втрат, а також спричинити жахливі витрати для загарбників. Успіх цих зусиль призвів до другої фази: підготовка України до контрнаступу означала відвоювати територію та, можливо, укласти мир на вигідних умовах.

"Ця фаза була більш розчаровуючою через повільний прогрес на полі бою — і той факт, що путін настільки відданий перемозі, що він навряд чи змирився. Навіть зараз мир, якого хоче путін, залишить Україну незахищеною та розчленованою. Отже, якщо США не вирішать розмежуватися — це рівнозначно поразці України — їм потрібно почати вирішувати проблеми, які постануть перед довготривалою війною", - констатує Брендс.

Він назвав п'ять пунктів, які необхідно зробити США:

По-перше, адаптація військової стратегії. США та їх союзники мають почати оснащувати Україну зараз для проведення операцій у 2024 році та пізніше. "Питання полягає в тому, чи варто їм готувати Україну до подібного наступу наступного року чи, можливо, допомагати їй застосовувати більш звичну, хоча й менш амбітну, стратегію виснаження. Це передбачало б локалізовані наступальні дії в поєднанні з нарощуванням ударів на великій відстані, щоб перервати лінії постачання росії та поступово зробити її військову позицію нестійкою", - пише він.

По-друге, більш тривала війна може вимагати прийняття вищих ризиків ескалації. Якщо нова теорія перемоги передбачає примус, а не пряме витіснення російських військ, Україні знадобляться ракети ATACMS більшого радіусу дії та інші системи, щоб значно збільшити біль, який вона завдає, націлюючись на сили путіна, де б вони не знаходилися на українській землі.

По-третє, Вашингтон повинен посилити економічний тиск. Санкції завдали шкоди, але не завдали шкоди економіці путіна, який продовжує виробляти зброю для війни.

По-четверте, Вашингтон повинен запобігти тому, щоб тривала війна стала джерелом слабкості та відволікання. На сьогодні дані надихають: з лютого 2022 року США збільшили виробництво артилерійських снарядів та іншої зброї, одночасно розширюючи та зміцнюючи свою глобальну мережу альянсів.

"Все це легко сказати, але важко зробити, - пише Брендс, - тому що політика війни в США стає все більш огидною". 

"Не знімайте з уваги те, чого досягла Україна за підтримки Заходу: коли російські війська вторглися, мало хто думав, що країна протримається так довго або так добре воюватиме. Але в конфлікті, який має мало ознак завершення, виклики для України та Америки лише починаються", - підсумував він.

Нагадаємо, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що війна в Україні триватиме, доки одна чи інша сторона не досягне політичних цілей війсковими засобами, або обидві сторони не вирішать, що вони не можуть досягти цих цілей і сядуть за стіл переговорів.

Читайте також: Майбутнє Донбасу: досліджуємо чотири сценарії, з яких тільки один — умовно позитивний