Важко уявити, скільки Україна здатна здійснити наступів, якщо війна триватиме до 2032 року, — Bloomberg

Німеччина розраховує на закінчення війни в Україні з "часовим горизонтом до 2032 року", — Bloomberg

У Німеччині прогнозують продовжувати військову допомогу Україні до 2023 року, але невідомо, скільки наступів Україна буде здатна здійснити до цього терміну.

Про це у статті для Bloomberg пише оглядач Найл Фергюсон – старший науковий співробітник сім’ї Мілбенк в Інституті Гувера при Стенфордському університеті.

Директор об’єднаного штабу планування та командування міністерства оборони Німеччини генерал Крістіан Фройдінг каже, що війна в Україні не закінчиться протягом шести місяців.

"Ніхто не сподівається, що війна закінчиться протягом шести місяців", — сказав Фройдінг. Німецький уряд планує підтримку України з "часовим горизонтом до 2032 року". За його словами, німецьке визначення перемоги полягає у відновленні територіальної цілісності України до її кордонів 1991 року.

За словами Вікторії Нуланд, виконуючої обов’язки заступника держсекретаря США, "ми не бачили оборони, як у росіян, сто років. Це довга боротьба", — сказала вона.

Боб Сілі, британський депутат від Консервативної партії, який нещодавно побував на передовій в Україні, повідомив, що українці зазнають великих втрат. "На кожні 75 відбитих метрів, – підрахував він, – гине український військовий". Велика частина військових гине через 120-мм мінометні снаряди. Сілі також відзначив підвищення ефективності російських безпілотників Lancet.

"Війни на виснаження не дають переваги комбатантам. Важко уявити, скільки ще Україна здатна здійснити наступальних дій від сьогодні до 2032 року — чи навіть до наступного року", - пише автор статті Фергюсон, говорячи про припущення тривалості війни до 2023 року.

"Щоправда, стійкість України продовжує дивувати. Мабуть, найбільш вражаючим аспектом минулого року є те, наскільки добре економіка вистояла під напругою війни та окупації, навіть враховуючи той факт, що близько 70% українського бюджету покривається міжнародною допомогою. Інфляцію тримали під контролем, вона впала з 27% у грудні до 11% минулого місяця. Наступного року ВВП трохи зросте на 1-2%. Економічні перспективи України непогані", - зазначається у статті.

Фергюсон у статті для Bloomberg також зазначає, що міжнародна підтримка України "напевно стане більш суперечливою в наступному році", аналізуючи американську реальність напередодні виборів президента США, стосунки України з європейськими країнами і, окремо, зі східноєвропейськими, наприклад, з Польщею. 

"...Зараз Україну в основному підтримують США та інші країни англосфери (переважно Велика Британія), і все більше ЄС та його країни-члени", - пише він.

Наприкінці Фергюсон робить висновок, що мету - повернути усю територію України, захоплену росією з 2014 року, на практиці "неможливо буде досягти за відсутності краху російського уряду і морального духу російської армії".

"Замість того, щоб ризикувати тривалою війною з додатковою небезпекою втрати підтримки Заходу, Україні потрібно зафіксувати те, чого вона вже досягла", - вважає він, нагадуючи, що Україна "встановила надійні претензії на членство в ЄС та Організації Північноатлантичного договору і перетворила свій міжнародний імідж із притону корупції на землю героїв".

Нагадаємо, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що війна в Україні триватиме, доки одна чи інша сторона не досягне політичних цілей війсковими засобами, або обидві сторони не вирішать, що вони не можуть досягти цих цілей і сядуть за стіл переговорів.

Професор Школи перспективних міжнародних досліджень імені Генрі Кіссінджера Університету Джонса Гопкінса та член Ради з питань зовнішньої політики Держдепу США Хел Брендс вважає, що бойові дії в Україні цілком можуть затягнутися до 2025 року або навіть довше, створюючи нові виклики на новому етапі війни.