Невизнана Нагірно-Карабаська республіка, яка діяла 32 роки, припиняє своє існування з 1 січня

Невизнана Нагірно-Карабаська республіка, яка діяла 32 роки, припиняє своє існування з 1 січня

Невизнана Нагірно-Карабаська республіка (Арцах), проголошена 2 вересня 1991 року на законній території Азербайджану, припиняє своє існування з 1 січня 2024 року.

Відповідний указ підписав президент Нагірно-Карабаської республіки Самвел Шахраманян, повідомляє "Радіо Свобода".

Він наказав "розпустити всі державні установи та організації, які перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні до 1 січня 2024 року, та Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування".

"Населенню Нагірного Карабаху, у тому числі тим, хто перебуває за межами республіки, після набрання чинності цим Указом ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими Азербайджанською Республікою, з метою прийняття надалі самостійного та індивідуального рішення про можливість перебування (повернення) у Нагірному Карабаху", - йдеться в указі Шахраманяна.

Нагадаємо, цій території точився багаторічний етнічний та територіальний конфлікт між вірменами та азербайджанцями за контроль над Нагірним Карабахом. Він загострився після розпаду СРСР і проголошення Азербайджану як незалежної держави.

Перша Карабаська війна розпочалася у 1992 році після проголошення незалежності Нагірно-Карабахської республіки, яку підтримувала Вірменія. Війна тривала між Вірменією і "силами самооборони Нагірного Карабаху" з однієї сторони, та Азербайджаном з іншої. Особливо жорстокі бої тривали у 1992 — 1993 роках. У травні 1994 року сторони конфлікту підписують Бішкекський протокол про припинення вогню, але періодично у регіоні відновлювались обстріли.

Мирні перемовини про статус Нагірного Карабаху, які тривали багато років, так ні до чого й не призвели, і з 1994 року Карабаський конфлікт став "замороженим".

У квітні 2016 року у Нагірному Карабасі відбулись масштабні збройні зіткнення, які стали відомі як "Чотириденна війна".

27 вересня 2020 року розпочалась Друга карабаська війна. Азербайджан вирішив силою повернути втрачені території та розпочав наступ.У регіон були введені російські "миротворці". Після підписання заяви про припинення вогню в Нагірному Карабасі, Вірменія зобов'язалася передати частину територій Азербайджану, у Єревані спалахнули масові протести.

19 вересня 2023 року, Азербайджан знову почав військову операцію на території Нагірного Карабаху. Вже наступного дня, 20 вересня, керівництво Нагірно-Карабахської республіки погодилося вивести військових, розформувати та повністю роззброїти формування армії оборони Нагірного Карабаху.