Польща підтвердила, що саме українська ракета торік впала у польському селі і вбила двох людей

Польща підтвердила, що саме українська ракета впала у польському селі і вбила двох людей

Генпрокурор Польщі Збігнєв Зебро підтвердив, що ракета, яка в листопаді 2022 року впала в польському селі Пшеводув і вбила двох людей, була українською.

Про це Зебро заявив під час візиту до Любліна, повідомляє Polskie Radio Lublin. За його словами, розслідування, проведене польською прокуратурою, показало, що ракета була ще радянського виробництва, але належала українській армії.

Про те, що ракета, що впала в Пшеводуві, була випущена українською установкою ППО С-300, два дні тому писало польське видання Rzeczpospolita з посиланням на джерела. Видання зазначало, що під час тривалого розслідування українська сторона проявила “недостатню співпрацю”.

Падіння ракети у Польщі: як це було

Ракета впала на території Польщі 15 листопада 2022 року під час масованого удару російських військ по Україні, зокрема по Львівській області. Через падіння ракети загинули два польські фермери 59 і 60 років.

Міністерство закордонних справ Польщі повідомило, що “ракета російського виробництва” впала на польське село Пшеводув, недалеко від кордону з Україною. Майже одразу польська сторона заявляла, що ракета була випущена українською ППО.

Президент України Володимир Зеленський наполягав, що ракети були саме російськими і випущеними росією. “Я не сумніваюсь у вечірній доповіді командувача повітряних сил і главкома Залужного. Я не сумніваюсь у тому, що це була не наша ракета. Мені немає сенсу їм не довіряти, я з ними війну пройшов”, — казав Зеленський.

В РНБО України наполягали на спільному розслідуванні інциденту з падінням ракети у Польщі і просили доступу для українських фахівців. Згодом українці були допущені.

Польща є членом НАТО і це було вперше, коли ракета впала на території Альянсу. Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак назвав головною причиною ракетного удару по Польщі російську агресію в Україні. Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив таку саму думку. Президент США Джо Байден також підтримав цю тезу.

Польський президент Анджей Дуда також не звинувачував Україну, поклавши всю відповідальність на росію. Він назвав падіння ракети нещасним випадком.