В енергетичному плані майбутня зима в Україні може бути гіршою за минулу, — The Economist

В енергетичному плані майбутня зима в Україні може бути гіршою за минулу, — The Economist

Українські чиновники побоюються, що в енергетичному плані майбутня зима може бути гіршою за минулу. Україна закупає трансформатори, які зберігатимуться закордоном, поки не знадобляться.

Про це пише The Economist.

Шкода, завдана російською армією Україні минулої зими, була величезною. Відповідно до звіту програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51% порівняно з періодом перед вторгненням росії в лютому 2022 року. На атомну енергетику припадає найбільша частина виробництва енергії в Україні, і хоча три діючі атомні станції все ще не працюють.

"Завдяки фінансовій та фізичній допомозі союзників українські інженери цілодобово працювали, щоб відремонтувати все, що можуть, до майбутньої зими. Це доповнює регулярне технічне обслуговування системи зі значно застарілим обладнанням. Але це повільний процес", - наголошує видання.

Україна замовила 100 нових високовольтних трансформаторів, половина з яких буде вироблена всередині країни, а половина – закуплена за кордоном; але напади на українські фабрики призвели до того, що фактично було зроблено мало вітчизняних. "Коли прибудуть іноземні,  то вони будуть зберігатися в Польщі та Румунії, поки вони не знадобляться", - йдеться у статті.

Міністр енергетики України Герман Галущенко, каже, що країна готується до нової атаки на свою енергетичну систему, але, оскільки більше немає надлишкових потужностей і мало запасного обладнання, вона набагато вразливіша, ніж була минулого року.

Союзники України накопичили гроші, але багато чого спрямовується через міжнародні фінансові організації. За словами Галущенка, їхні процеси закупівлі обладнання дуже повільні, тому він просить їх застосувати "підхід до воєнного стану", щоб пришвидшити справу. Одним із важливих покращень порівняно з періодом до вторгнення є те, що Україна тепер підключена до європейської мережі, тож за потреби вона може імпортувати електроенергію.

Зараз українці мають великий досвід протидії масштабним нападам, каже пан Галущенко; але він додає, що очікує, що росіяни теж навчилися зі свого досвіду "нездатності зруйнувати енергосистему".

"Коли його запитали, який найкращий спосіб гарантувати, що світло залишиться цієї зими, він втомлено каже, що країні потрібно більше систем протиповітряної оборони", - пише The Economist. 

Нагадаємо, 27 вересня прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що в Україні зведено багаторівневий захист енергосистеми від обстрілів: пасивний та активний, це проєкти, які досі ніхто у світі не робив.