ДБР підозрює ексзаступника Резнікова у закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ на 250 млн грн

ДБР підозрює заступника Резнікова у закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ на 250 млн грн

Працівники ДБР повідомили про ще одну підозру колишнім заступнику міністра оборони та керівнику одного з департаментів Міноборони за розтрату понад 250 млн грн державних коштів, виділених на закупівлю бронежилетів.

Як повідомляє ДБР, це ще один епізод викритих незаконних оборудок експосадовців, загальний обсяг яких складає 1,4 млрд гривень.

За даними слідства, колишній заступник міністра, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, та виконувач обов’язків керівника одного з департаментів Міноборони, що займався забезпеченням війська, замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості.

"При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушена визначена інструкцією міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару. У результаті Збройні Сили України отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю", - йдеться у повідомленні.

ДБР наголошує, що це призвело не лише до втрати 250 млн грн бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров’ю особового складу ЗСУ.

Нагадаємо, що на початку лютого 2023 року колишньому заступнику Міністра оборони повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

Тоді він лобіював укладення договорів про постачання також неякісної амуніції для потреб Збройних Сил України низької якості на загальну суму понад 1 млрд грн. 

Йдеться про В'ячеслава Шаповалова, якому 9 жовтня Шевченківський районний суд Києва продовжив дію запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до 1 листопада. Шаповалов був заступником міністра оборони Олексія Резікова. 

Шаповалова звільнили після скандалу із закупівлею продуктів харчування для військовослужбовців. 1 лютого 2023 року співробітники ДБР повідомили йому про підозру в придбанні продуктів і спорядження для ЗСУ за завищеними цінами.