Армія рф масштабно наступає на Авдіївку: подробиці про хід "однієї з визначальних битв" (ФОТО)

Армія рф масштабно наступає на Авдіївку: що відомо про хід "однієї з визначальних битв"

Армія рф розпочала масштабний наступ на Авдіївку на Донеччині із застосуванням танків, броньованої техніки, авіації і артилерії.

Генштаб ЗСУ повідомляє, що на Авдіївському напрямку противник силами до трьох батальйонів за підтримки танків та броньованих машин активізував наступальні дії.

Під вогнем опинилися райони Авдіївки, Тоненького, Кераміка та Первомайського Донецької області. Генштаб запевнив, що ЗСУ "відбили усі атаки ворога та не допустили втрат рубежів і позицій". Загалом на фронті протягом минулої доби відбулося 108 бойових зіткнень.

Журналіст Юрій Бутусов зазначає, що бої на Авдіївському напрямку - "одна з одна з визначальних битв війни".

Він пояснив, що Авдіївка має стратегічне значення для рф, оскільки це місто є фактично воротами у Донецьк - основний комунікаційний вузол на окупованих територіях. "І для того, щоб закріпитись на захопленому Донбасі путіну потрібно відсунути лінію фронту від Донецька", - зазначив Бутусов.

Він вважає, що битва за Авдіївку буде більш запеклою, ніж битва за Вугледар взимку.

"Наявність щільної забудови Донецька та Ясинуватої сприяє прихованим діям, розгортанню серед житлових районів артилерії, прихованим діям бронетехніки. Росія зосередила значні сили авіації, яка використовує високоточну зброю, велику кількість снарядів, які могли отримати від Північної Кореї та Ірану", - написав Бутусов. 

За його словами, основний удар завдається з півдня Авдіївки. "На відміну від першого наступу на Авдіївку, який тривав з липня 22-го по березень 23-го років, зараз охоплення міста заплановано по значно більш короткій дузі. Але ворог намагається уникнути боїв у міській забудові, і створити загрозу оточення для наших військ у місті", - вважає Бутусов.

Військові аналітики DeepState пишуть, що минула доба на Авдіївському напрямку була однією з найважчих.

"Ворог пішов кількома колонами, до того ж набитими десантом. Це все було під акомпанемент арти, авіації та ракет. Колони наступали з Красногорівки, Новоселівки Другої, Водяного, Пісків та Веселого. Звісно, росіянам вдалося захопити певні позиції, але враховуючи кількість особового складу та техніки, яка була задіяна, результати просто плачевні для ворога", - зазначають аналітики.

Вони вважають, що армія рф сподівалася на бліцкриг. "Втрати техніки колосальні. Було проведено висадку сотень піхотинців, які і досі блукають по сірій зоні. Бої продовжуються. Дійсно все могло бути значно гірше, але злагоджена робота Сил Оборони дала результат. Звісно, без втрат не обійшлося", - підсумували аналітики.

МВС повідомляє, що бійці підрозділів спецпризначення Нацгвардії за добу знищили шість одиниць бронетехніки противника на цьому напрямку, які ворог використовував для проведення штурмових дій.

"Вчасно виявивши рух колони, гвардійці уразили 2 танки, 3 БТР, 1 ББМ. Бійці зупинили спробу просування ворога, завдавши втрат у живій силі", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 11 жовтня начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор повідомив, що українські захисники стримують наступ противника поблизу Макіївки та Діброви.

По околицях Невського росіяни поцілили двома авіабомбами КАБ-500. Також активно вони застосовували авіацію для ударів по позиціях наших військових у сусідній Новолюбівці та Серебрянському лісництві, що південно-західніше Кремінної.

Під артилерійський та мінометний вогонь окупантів потрапили Макіївка, Невське та Білогорівка.

Галерея зображень

Армія рф масштабно наступає на Авдіївку: що відомо про хід "однієї з визначальних битв"
Армія рф масштабно наступає на Авдіївку: що відомо про хід "однієї з визначальних битв"
Армія рф масштабно наступає на Авдіївку: що відомо про хід "однієї з визначальних битв"