Лідер республіканців в сенаті США порівняв варварство терористів в Ізраїлі з війною рф в Україні

Лідер республіканців в сенаті США порівняв варварство терористів в Ізраїлі з війною рф в Україні

Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл вважає, що варварство в Ізраїлі, коли бойовики ХАМАС різали дорослих і дітей, є подібним до того, яке світ спостерігав у війні росії проти України, і воно загрожує всім.

Про це Макконнелл написав у колонці для The Wall Street Journal і окреслив кроки, які повинні зробити США для допомоги Ізраїлю:

По-перше, відрізнити агресора від жертви. "Не може бути закликів до "двох сторін" до деескалації. Ізраїль заслуговує на час і простір, щоб захистити себе", - зазначив він.

По-друге, швидко надати Ізраїлю необхідні можливості та розвідувальну підтримку, щоб націлити та знищити цих дикунів. "Як ми бачили в Україні, відсутність рішучих дій може продовжити конфлікт і збільшити вартість війни. Чи може хтось серйозно сперечатися, що ми не повинні були раніше забезпечувати Україну Джавелінами, Стингерами, Гімарами, танками та ППО?", - нагадав Макконнелл. Він зазначив, що вимоги Ізраїлю в цій війні відрізнятимуться від вимог України. Розгортання авіаносної групи США у східному Середземномор’ї та оголошення про передачу боєприпасів до Ізраїлю є першими кроками.

По-третє, зробити національну оборону Америки пріоритетом. "Адміністрації Байдена давно пора визнати, що хоча війна коштує дорого, невдача коштує дорожче. Президент Байден просив три бюджети поспіль, які скорочують витрати на оборону в реальному вираженні, водночас суттєво збільшуючи витрати, не пов’язані з обороною", - зауважив Макконнелл.

Він впевнений, що ще є час для дій: "Конгрес має нагоду цієї осені надати екстрені асигнування Пентагону, щоб воно могло допомогти таким партнерам, як Ізраїль, Україна та Тайвань, а також інвестувати у наші власні військові можливості".

Макконелл також радить адміністрації Байдена зосередитися на Ірані.

"Вже є ознаки того, що ця війна була організована за значної допомоги Тегерана. Найактивніша у світі держава-спонсор терору протягом тривалого часу надає навчання та смертоносну допомогу ХАМАСу та Палестинському ісламському джихаду, так само як це було з Хезболлою в Сирії та Лівані та численними іракськими та єменськими помічниками. Ми визнаємо поглиблення партнерства між Тегераном і Москвою. Ті самі іранські безпілотники смерті, які Тегеран надав своїм терористичним помічникам, використовуються росією для терору в містах України", - нагадав він.

Нагадаємо, ексглава об'єднаного комітету начальників штабів армії США Марк Міллі прогнозує, що якщо рф переможе Україну, війна "великих держав" може відбутися вже через 10-15 років.