США закликали Зеленського зосередитися на боротьбі з корупцією

США закликали Зеленського зосередитися на боротьбі з корупцією

Міністр фінансів США Джанет Йеллен пообіцяла продовжувати підтримку США України "стільки, скільки це буде потрібно", і закликала президента України Володимира Зеленського залишатися зосередженим на боротьбі з корупцією та зміцненні державного управління.

Слова Йеллен цитує Reuters.

Вона сказала, що четверте засідання круглого столу високого рівня щодо України, яке відбувається під час щорічних зустрічей Міжнародного валютного фонду та Світового банку, відображає "продовження засудження агресії росії та потужної міжнародної підтримки України з боку її союзників і партнерів". 

Вона сказала, що Сполучені Штати продовжуватимуть надавати потужну економічну підтримку Україні, але країни, які постраждали від блокади росією експорту українських продуктів харчування, також потребують додаткової допомоги.

Йеллен привітала чітку спрямованість Зеленського на боротьбу з корупцією та посилення підзвітності та ефективного управління, додавши: "Продовження вирішення цих складних питань буде ключовим для досягнення майбутнього, на яке заслуговують українці".

Вона сказала, що українська економічна команда запропонувала розумну політику та впевнені результати в неймовірно складній ситуації, посилаючись на те, що вона назвала "позитивною діяльністю країни" за її кредитною програмою від МВФ на $15,6 млрд.

Програма МВФ була ключовою для забезпечення макростабільності та просування реформ, сказала Йеллен, зазначивши, що продовження роботи над цими реформами буде "важливим для відновлення та реконструкції".

Йеллен привітала обіцянку Європейського Союзу виділити 50 млрд євро протягом чотирьох років на економічну допомогу та відновлення України. "Як міжнародне співтовариство, ми повинні продовжувати надавати Україні значну, передбачувану та своєчасну фінансову підтримку, необхідну їй для забезпечення роботи уряду", — сказала вона, додавши, що західна коаліція також продовжуватиме працювати над обмеженням доходів росії.

Нагадаємо, Білий дім направив органам влади України лист із переліком реформ, які Київ має провести. Спочатку про це повідомила "Українська правда" з посиланням на джерела і опублікувала повний переклад вимог. "УП" написала, що заступник радника адміністрації президента США з нацбезпеки з питань міжнародної економіки Майк Пайл надіслав на адресу Координаційної платформи донорів лист із переліком реформ, які має провести Україна для продовження надання їй допомоги.

Згодом інформацію про перелік реформ підтвердило посольство США в Україні і оприлюднило відповідну заяву, але про умови виконання реформ у заяві не йшлося.

У Білому домі пояснили, що список "пріоритетних реформ" для України не є умовою подальшої військової допомоги країні.