Програма Пентагону збирає системи ППО для України з деталей по всьому світу, — AP

Програма Пентагону збирає системи ППО для України з деталей по всьому світу, — AP

США допомогли Україні побудувати і модифікувати два типи зенітних ракетних комплексів протиповітряної оборони, які здатні стріляти західними ракетами.

Системи будуть переміщені в Україну вже незабаром, пише AP.

Пентагон називає цей проєкт FrankenSAM — він збирає зброю протиповітряної оборони для України з низки частин з усього світу.

"Зараз, коли Конгрес затримує фінансування війни в Україні, програма ракет "земля-повітря" стала рятівником життя та надійним способом доставити діючу зброю на поле бою вже зараз", - зазначає видання.

Високопоставлений чиновник оборони США заявив, що Штати змогли імпровізувати та побудувати нову ракетну установку з радарів та інших частин, наданих союзниками та партнерами. Система зможе запускати ракети AIM-9M Sidewinder, США оголосили в середу, що надішлють їх Україні в останньому пакеті допомоги.

Водночас американські інженери змогли співпрацювати з Україною, щоб модифікувати пускову установку протиповітряної оборони "Бук" радянських часів, щоб вона могла запускати ракети RIM-7, які у США є у великій кількості. Україна має низку систем "Бук", але її постачання ракет скорочується.

За словами посадовця, обидві ці системи перемістяться в Україну цієї осені, намагаючись задовольнити критичні потреби протиповітряної оборони.

Нагадаємо, 11 жовтня голова Пентагону Ллойд Остін оголосив про виділення Україні нового пакета військової допомоги на загальну суму $200 млн.

Остін повідомив, що цей пакет включає також боєприпаси 155-мм та 105-мм, а також цілком нові системи протиповітряної оборони, які будуть незабаром доставлені в Україну.

Також до американського оборонного пакета увійдуть ракети, повітряні боєприпаси, протитанкова зброя та "необхідне озброєння для боротьби з російськими дронами".

Читайте також: Залужний готується до найгіршого сценарію зупинки допомоги США Україні, — FT