"Наративи розколу": збільшилася кількість українців, які вірять у конфлікт між владою і командуванням ЗСУ

"Наративи розколу": скільки українців вірять у серйозний конфлікт між владою і командуванням ЗСУ

За останній рік з 14% до 32% стало більше тих, хто вірить у наявність серйозних конфліктів між політичним керівництвом країни та командуванням армії. 

Про це йдеться в опитуванні КМІС, проведеному продовж 29 вересня-9 жовтня.

У ньому відзначається, що більшість населення України – 54% (у вересні 2022 року – 71%) – продовжують дотримуватися погляду, що політичне керівництво та військове командування діють злагоджено як одна команда.

Крім того, дослідження показало, що між вереснем 2022 року і жовтнем 2023 року стало трохи більше тих, хто вважає, що влада може піти на неприйнятні компроміси – з 5% до 12%.

"Утім при цьому абсолютна більшість українців – 80% – продовжують вважати, що влада не піде не неприйнятні для України компроміси (у вересні 2022 року таких було 87%)", - з'ясував КМІС.

Помітно зросла також частка тих, хто вважає, що Захід утомлюється від України, його підтримка слабне і взагалі Захід хоче від України поступок росії – з 15% у вересні 2022 року до 30% у жовтні 2023 року.

"Проте знову-таки більшість населення країни наразі – 63% (у вересні 2022 – 73%) вважають, що Захід продовжує допомагати Україні і хоче, щоб війна закінчилася на прийнятних для України умовах", - наголошує КМІС.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький зазначає, що тенденція до зростання частки тих, хто вірить у серйозні конфлікти серед керівництва країни та у втому Заходу від України, "безумовно є дуже тривожною".

Він закликав українських діячів (від чиновників і політиків до громадських активістів) серйозно сприймати свій можливий деструктивний вплив на громадські настрої українського суспільства.

"Отримані нами результати можуть бути пов’язані також з пожвавленням політичної активності у зв’язку з розмовами про можливі вибори і зростанням критичних виступів проти влади. Непрозора, непідзвітна і неефективна діяльність окремих політиків чи чиновників завдає величезної шкоди, але і "безкомпромісна священна боротьба" окремих активістів підриває єдність суспільства і посилює зневіру серед населення", - вважає Грушецький.

"Також попри виявлені негативні тенденції ми ще раз наголошуємо на позитивних сторонах. По-перше, наразі все одно більшість українців у всіх регіонах вірять у злагоджені командні дії керівництва, у те, що влада не піде на неприйнятні компроміси та вірять у підтримку Заходу. По-друге, навіть ті, хто вірять у певні наративи "розколу", виступають проти територіальних поступок і серед них немає "капітулянтських" настроїв", - підсумував він.

Нагадаємо, згідно з опитуванням Центру Разумкова, українці найбільше довіряють Збройним Силам України (93% опитаних), добровольчим загонам (85%), волонтерським організаціям (84%).

Президенту Володимиру Зеленському довіряють 72%.