"Місяці таємних переговорів": як Катар стає посередником повернення українських дітей з рф

"Місяці таємних переговорів": як Катар стає посередником повернення українських дітей з рф

Катар перевіряє систему повернення вивезених в рф українських дітей в Україну, цьому передували місяці таємних переговорів між Москвою і Києвом. Трьох українських дітей, яких вивезли до росії, цього тижня мають передати катарським дипломатам у Москві

Катар має на меті повернення значної кількості дітей з росії в Україну, розповів катарський чиновник, повідомляє Reuters.

У п’ятницю Катар сприяв поверненню ще однієї української дитини віком 7 років, яка возз’єдналася зі своєю бабусею та прямує в Україну через Естонію, повідомив чиновник. Інші троє дітей - хлопчик 2 років, хлопчик 9 років і дівчинка 17 років.

За словами катарського чиновника, який говорив на умовах анонімності через делікатність процесу, повернення цих перших чотирьох дітей перевіряє систему, яку арабська держава Перської затоки створила після місяців таємних переговорів з Москвою та Києвом.

Державний міністр Катару з питань міжнародного співробітництва Лолвах Аль Хатер підтвердив посередництво і назвав повернення дітей цього тижня "лише першим кроком".

Уповноважена з прав дитини росії Марія Львова-Бєлова поділилася коротким початковим списком українських дітей, яких потрібно повернути, з командою катарських дипломатів, які перевірили особу кожної дитини, сказав чиновник.

Незрозуміло, скількох додаткових дітей росія дозволить повернутися в Україну через катарський механізм після перших чотирьох, сказав чиновник.

Нагадаємо, близько 400 дітей було повернуто в Україну з початку вторгнення Москви в лютому 2022 року, але агентство ООН з прав людини минулого тижня висловило занепокоєння, що не існує системи, яка б полегшила повернення. Київ ідентифікував 20 000 дітей, яких вивезли до Росії або на контрольовану Росією територію без згоди родини чи опікунів.