У Польщі після виборів є шанс на зміну влади: як це позначиться на відносинах з Україною

У Польщі після виборів є шанс на зміну влади: як це позначиться на відносинах з Україною

У Польщі завершили підрахунок понад 99% голосів виборців, результати підтверджують шанси на зміну влади.

Про це повідомляє RMF24, зазначаючи, що офіційні коаліційні переговори в опозиції ще не розпочалися, але неофіційні, звичайно, відбуваються в кабінетах.

"Керівництво нинішньої правлячої партії вже проводило нараду з цього приводу вчора. Кількагодинна зустріч у штабі ПіС, мабуть, не дала жодних результатів, або принаймні висновків не було представлено", - зазначає видання.

Результат керівної партії "Право і справедливість" (ПіС) – 35,44%. Результат ключового опозиційного блоку "Громадянська платформа" – 30,65%,"Третій шлях" набрав – 14,41%, "Лівиця" отримала 8.59%, а крайня права і антиукраїнська "Конфедерація" – 7,16%.

BBC пише, що хоч перше місце на них посіла партія влади ПіС, але її результату, навіть якщо додати до нього результат ультраправої "Конфедерації", яка вважалася ймовірним коаліційним партнером ПіС, виявилося замало для того, щоб створити парламентську більшість і, відповідно, призначити свій уряд.

Сумарною більшістю в наступному Сеймі володітимуть три політичні сили, які посіли на виборах друге, третє та четверте місця — "Громадянська коаліція", "Третій шлях" та "Левиця". На словах — усі троє не проти об'єднатися та сформувати нову польську владу. Потрібна для цього кількість мандатів їм забезпечена. Після цього необхідно буде призначити спікера і прем'єра.

ZN.ua пише, що процес формування союзу за участю опозиційних сил "Громадянської коаліції", "Третього шляху" та "Лівиці" буде тривалим і жорстким. "Але в разі створення такої коаліції польсько-українські відносини, які останнім часом переживають кризу, можуть покращитися", - прогнозує видання.

Але зазначає, що "не варто очікувати, що кардинально зміниться й позиція польської влади щодо постачання українського зерна до Польщі: можливо, тональність і буде менш різкою, але уряд не піде проти настроїв у суспільстві".