В ЄС затримують рішення про виділення 20 млрд євро на військовий фонд України, — ЗМІ

В ЄС затримують рішення про виділення 20 млрд євро на військовий фонд України, — ЗМІ

Переговори про посилення Європейського фонду миру (EPF), механізму фінансування ЄС для підтримки військових поставок Україні, навряд чи будуть завершені до того, як лідери ЄС переглянуть весь бюджет блоку в грудні.

Про це повідомляє Euractiv з посиланням на європейських чиновників.

Видання нагадує, що EPF, початкова вартість якого становила 5,6 мільярда євро, був створений поза рамками бюджету ЄС, оскільки останній не може використовуватися для фінансування закупівлі оборонного обладнання для третіх країн.

Однак цей фонд був значною мірою використаний для відшкодування державам-членам ЄС, коли вони відправляли власні оборонні запаси зброї, танків і боєприпасів до Києва.

Попри перше поповнення на 5,5 млрд євро наприкінці 2022 року, навесні головний дипломат ЄС Жозеп Боррель запропонував підвищити максимальну суму фонду на 20 млрд євро на наступні чотири роки, щоб уникнути того, щоб величезні потреби України поставили під загрозу підтримку інших третіх країн.

"Лідери ЄС обговорять весь пакет [підтримки України]", — сказав один із чиновників ЄС.

"Пакет містить середньостроковий огляд бюджету ЄС, макрофінансову допомогу Україні в розмірі 50 мільярдів євро, поповнення Фонду миру на 20 мільярдів євро та нову Європейську стратегічну технологічну платформу (STEP)", – додав чиновник.

Видання зазначає, що суми, запитувані виконавчою владою ЄС, були сприйняті державами-членами з обережністю, оскільки бюджети по всій Європі відчувають навантаження.

"Рішення про поповнення на 20 мільярдів євро може бути трудомістким", - кажуть дипломати ЄС.

На початку жовтня Боррель сказав, що запропонував Україні новий багаторічний пакет у рамках EPF у розмірі до 5 мільярдів євро на наступний рік, фактично розділивши загальну суму для швидшого прийняття рішення.

"Спочатку нам потрібно домовитися про те, що буде поповнення, у нас ще немає основної угоди, — сказав інший дипломат ЄС, — а потім ми вирішимо, чи прийняти рішення чотири рази по 5 мільярдів євро, або одноразово 20 мільярдів євро".

Нагадаємо, станом на серпень у рамках плану з надання Україні мільйона артилерійських снарядів впродовж року, ЄС наразі передав Києву 223,8 тисячі таких боєприпасів і 2,3 тисячі ракет різних видів.

Навесні країни-члени ЄС пообіцяли збільшити постачання Україні артилерійських снарядів, оскільки українські сили зіткнулися з нестачею вкрай необхідних їм боєприпасів.