Орбан вперше з початку війни рф в Україні зустрівся з путіним (ФОТО)

Орбан вперше з початку війни рф в Україні зустрівся з путіним (ФОТО)

Президент росії володимир путін і його найближчий союзник серед лідерів Європейського Союзу, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, у вівторок підтвердили свою відданість двостороннім зв’язкам на тлі міжнародної напруженості через війну в Україні.

Про це повідомляє Reuters, зазначаючи, що вони зустрілися у Китаї в урядовому гостьовому будинку, де зупинився Путін перед початком міжнародного форуму, присвяченого китайській ініціативі "Один пояс, один шлях".

"Угорщина, яка виступала проти багатьох ініціатив ЄС щодо підтримки України в протистоянні силам Москви та отримує більшу частину сирої нафти та газу з росії, ніколи не хотіла протистояти росії та намагається врятувати двосторонні контакти", - сказав Орбан Путіну в коментарях через перекладача. 

"Попри те, що в сучасних геополітичних умовах можливості для підтримки контактів і розвитку відносин дуже обмежені, тим не менш, може тільки тішити те, що наші відносини з багатьма європейськими країнами зберігаються і розвиваються. Однією з таких країн є Угорщина", - сказав путін.

Керівник преси Орбана Берталан Хавасі сказав, що Орбан і путін обговорили поставки газу та нафти та питання ядерної енергетики. За контрактом 2014 року, укладеним без тендеру, російський енергетичний гігант "Росатом" будує атомну електростанцію в Угорщині.

Хавасі сказав, що Орбан наголосив, що для Європи, включаючи Угорщину, вкрай важливо припинити санкції проти росії та бойові дії в Україні, а також припинити потік біженців.

Хто ініціював зустріч, він не повідомив.

Востаннє путін і Орбан спілкувалися віч-на-віч 1 лютого 2022 року на кількагодинній зустрічі в Москві, рівно за три тижні до повномасштабного вторгнення росії в Україну

На Facebook-сторінці Орбана опублікували фото з зустрічі з путіним.

"Зустріч з президентом путіним. Всіх в Європі сьогодні турбує одне питання: чи буде припинення вогню в Україні? Для нас угорців найголовніше - припинити потоп біженців, санкції та війни у сусіда", - йдеться у підписі до фото.

Нагадаємо, 6 жовтня Орбан зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським на саміті Європейського політичного співтовариства в іспанському місті Гранада. Раніше Зеленський і Орбан зустрічалися у лютому в Брюсселі. Тоді Зеленський запросив Орбана в Україну, але той не приїхав.

29 вересня Орбан заявив, що потрібно буде знайти відповіді на "дуже складні питання", перш ніж Європейський Союз зможе навіть почати переговори про членство з Україною. Він сказав, що територія України є невизначеною, а кількість населення невідома. У відповідь МЗС України заявило, що територія України загальновідома і вона не змінювалася.